Kako poboljšati lošu cirkulaciju?

Dobra cirkulacija u tijelu je vrlo važna. Imate li često hladne ruke ili stopala, čak i ako nije hladno u prostoriji u kojoj boravite?

Jeste li ponekad osjetili ukočenost? Često vam noge nabubre i imate problema sa zadržavanjem vode u tijelu? To može biti znak da je loša cirkulacija vaš problem.

Zašto je optimalna cirkulacija tako važna?

Krv uvijek mora optimalno cirkulirati kroz tijelo, budući da svaku stanicu u tijelu opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima. Svaka stanica u tijelu proizvodi i otpad koji se sastoji od neiskorištenih hranjivih tvari i dušikovog dioksida, a to omogućava cirkulacija krvi.

Problem se javlja kada protok krvi u određenim dijelovima tijela nije onakav kakav bi trebao biti. Iako se problemi s cirkulacijom mogu pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, ljudi ih najčešće primijete na rukama i nogama.

Što može utjecati na cirkulaciju krvi?

Na cirkulaciju krvi utječu mnogi čimbenici. Jedan od njih je, između ostalog, starenje. Kako tijelo stari, arterije gube svoju elastičnost i sužavaju se. Kao rezultat toga, srce mora raditi intenzivnije kako bi pumpalo krv kroz njih, a to se odražava kroz slabiji protok krvi kroz tijelo i povišeni krvni tlak.

cirkulacija

Vrlo čest razlog je i pretilost, koja utječe na veću mogućnost oteklina na rukama i nogama. Pušenje je također jedan od mogućih uzročnika loše cirkulacije jer začepljuje krvne žile, a može dovesti i do srčanih problema te problema s tlakom.

Na lošu cirkulaciju utječe i tjelesna neaktivnost, previše sjedenja i stajanja i nepravilna prehrana. Jedan od najčešćih uzročnika loše cirkulacije je sjedilački način života koji je i jedan od glavnih problema modernog doba. Ono može imati mnoge posljedice kao na primjer slaba cirkulacija na području ruku i nogu, hladne noge i ruke te bolovi i grčevi u mišićima.

Redovito se gibajte

Vježbanje i tjelesna aktivnost su jedan od načina za poboljšanje cirkulacije. Pobrinite se da redovito gibanje postane sastavni dio vašeg života. Odaberite oblik vježbanja koji vam odgovara i u kojem uživate. Svakodnevna šetnja i pješačenje umjesto vožnje mogu vrlo brzo donijeti pozitivne rezultate, piše Kiwi.

Istežite se

Redovito istezanje je posebno važno za ljude koji imaju sjedilački posao. Na poslu redovito uzmite pauzu (svaka 2 sata) i dobro se istegnite. Dovoljna će biti i kratka šetnja po prostoriji.

Masaža

Masaža, kao i gibanje, ima odličan učinak na smanjenje loše cirkulacije. Masaža može smanjiti ili potpuno eliminirati napetost u određenim dijelovima tijela, a eterična ulja mogu imati pozitivan učinak na protok krvi.

Podignite noge

Ako su vam zbog slabe cirkulacije hladna stopala i noge, mijenjajte položaj u kojem držite noge. U ležećem položaju noge podignite na jedan ili dva jastuka. I u sjedećem položaju često mijenjajte položaj nogu.

Zdrava prehrana

Jedite zdravije i izbjegavajte masnu hranu jer ona povećava nakupljanje na krvnim stjenkama i teži protok krvi. Voće, povrće, kvalitetni izvori proteina, sjemenke, orašasti plodovi i cjelovite žitarice bi trebale biti temelj vaše prehrane.

Pijte dovoljno vode i izbjegavajte kofein, alkohol i pušenje

Pobrinite se da vaše tijelo bude hidratizirano jer je voda neophodna za optimlanu cirkulaciju. Ako imate problema s cirkulacijom, što više izbjegavajte kofein, alkohol i pušenje.

Smanjite stres

Kronični stres negativno utječe na protok krvi kroz tijelo. U stresnim situacijama, tijelo usmjerava protok krvi u mišiće, srce i mozak, a smanjuje ga kroz ekstremitete. Vrlo je važno smanjiti stres i pokušati se opustiti, no to je vrlo teško s današnjim načinom života. Meditacija, tehnike dubokog disanja, hobiji i druženje s obitelji i prijateljima mogu barem malo smanjiti stres.

Izbjegavajte usku odjeću

Uska odjeća može smanjiti dotok krvi u stopala, što za posljedicu ima lošu cirkulaciju upravo na tim djelovima tijela. Izbjegavajte preuske čarape i hlače te previše stegnute remene.

Preuzeto sa: narodnilijek.com