Neem – Tajna indijske ajurvedske medicine!

Indijski ljiljan ili neem je biljka koja je sastavni dio ajurvedske medicine i može biti od velike koristi za njegu kose i kože kao i poboljšanje opšteg zdravlja.

Neem je jedna od najpoznatijih indijskih biljaka koja se koristi u svrhu liječenja već više od 5000 godina. Zbog svojih čudotvornih svojstava neem ili indijski ljiljan poznat je u cijelom svijetu, a u Indiji se smatra svetim drvetom.

Neem se primjenjuje lokalno i oralno u liječenju mnogih bolesti. Zbog svojih ljekovitih svojstava neem je neizostavan dio svakog indijskog kućanstva. Drvo neema doseže 40-50 m visine. To je zimzeleno drvo sa ravnim stablom, velikom krošnjom i debelom korom iz koje curi sok koji se zove neera.

Na proljeće drvo neema daje sitno bijelo cvijeće. Njegovi ovalni plodovi su zelene boje, a kada je plod zreo, dobije blijedu žućkastu boju. Svaki plod ima samo jedno sjeme koje sadrži dragocjeno ulje.

Svojstva i sastav

Prema ayurvedi neem je istovremeno hladan (sheet virya) i lagan (laghu gunna). Smatra se da ova kombinacija daje neemu unikalna ljekovita svojstva. Hemijski sastav mu je vrlo složen i uključuje triterpene, limonoide, nonterpenoide, hexanortriterpenoide i pentattriterpenoide. Najvažniji aktivni sastojak neema je azadirachitin, zahvaljujući kojem neem ima antiparazitna i insekticidna svojstva.

neem

Neem se može koristiti protiv bakterija, virusa, parazita, gljivica i insekata pa zato sprečava i liječi mnoge bolesti uzrokovane mikroorganizmima. Nije toksičan i bezopasan je za zdravlje ljudi i životinja.

Kada se primjenjuje

Neem je mnogostrana biljka koja se primjenjuje kod liječenja mnogih bolesti. U svrhu liječenja mogu se koristiti svi dijelovi drveta: njegovo lišće, cvijeće, kora, sjeme, ulje, grane i sok neema.

Ove biljke ne samo da pozitivno djeluju na zdravlje već rješavaju i neke česte probleme vezane za ljepotu kože i kose. Saznajte kako je sve možete upotrijebiti za neke uobičajene probleme. Neem je kao stvoren za njegu osjetljive i masne kože sklone aknama.

Listovi biljke neem sadrže i velike količine vitamina C što potpomaže rješavanje problema sa kožom kao što su mitiseri, pigmentacija i beživotnost. Indijke kuhaju vezicu od oko 20 listova ove biljke dok ne omekšaju, a voda postane zelena. Tečnost koriste kao toner koji nanose na lice svako veče prije spavanja.

Redovnom upotrebom rješavaju se akni, pigmentacije i mitesera, a stavljaju tečnost neema i u kupke. Ulje za kožu Kako se ulje neema može nabaviti i kod nas putem interneta, ako vam je koža previše osjetljiva i često imate mitesere, rastvorite malo ulja neema sa vodom i tim rastvorom mažite mitesere. Nemojte koristiti više od 2-3 kapi ulja. Ovaj rastvor ne samo da će očistiti postojeće već će spriječiti nastanak novih mitesera.

Psorijaza je bolest kože koja ne samo da je bolna već nakon nje na koži ostaju ožiljci kao od opekotina, a najčešći problemi koje sa sobom nosi ova bolest su suvoća i perutanje kože. Ulje neema će pomoći da se riješite svraba i iritacije kože i potpomoći će hidrataciju. Antibakterijska svojstva spriječiće novi nastanak infekcija.

Njega kose

Bez obzira na to da li vam je kosa prirodno lijepa i gusta ili ste rođeni sa tankom i rijetkom kosom neem vam može uveliko pomoći. Antiseptička i antibakterijska svojstva ove biljke će spriječiti nastanak peruti i pospješiti rast kose. Neem ima regenerativna svojstva koja sprečavaju opadanje kose i pospješuju njen rast. Koristite ulje neema za masažu vlasišta čime ćete poboljšati cirkulaciju.

Za liječenje astme

Nakapajte tri kapi ulja neema na sredinu jezika i progutajte pa to ponavljajte jednom dnevno, nedjelju dana. Sljedeće nedjelje stavljajte po četiri kapi, treće pet i tako sve dok ne dođete do pune kašičice. Mnogi tvrde da se ovom metodom astma liječi u potpunosti.

Prirodni pesticid

Već stotinama godina neem se koristi kao prirodni pesticid koji učinkovito štiti biljke od mikroorganizama i nametnika. Ulje neema se razlikuje od ostalih pesticida. To nije instant otrov koji u tren oka ubija sve nametnike.

Kako tačno djeluje neem, još uvijek nije poznato. Zna se samo da ulazeći u tijelo insekata, neem blokira pravilan rad hormona. Ovo rezultira time da insekti više ne žele jesti, letjeti, pariti se niti polagati jaja.

Populacija nametnika, koja više ne može niti jesti niti se razmnožavati, polako nestaje. Njihov životni ciklus je prekinut. Neem ne ubija korisne insekte poput pčela, jer oni ne jedu biljke.

Ulje ove biljke možete koristiti i kao insekticid i to tako da pomiješate malo tečnog sapuna sa litrom vode i nekoliko kapi ulja neema. Ova otopina neće ubiti insekte, ali će ih veoma uspješno otjerati. Uspite je u sprej flašicu i njome prskajte zrak i mjesta gdje ima insekata.

Preuzeto sa: narodnilijek.com