Pečeni kesten uklanja neurološka oštećenja!

Kestenje je sklono da održava optimalan nivo dobrog holesterola u organizmu, dok loš holesterol smanjuje.

Uskoro počinje sezona kestenja, a svi ljubitelji ove namirnice tačno znaju gdje mogu da nađu svoje omiljene ulične prodavce kestenja. Ne samo da su dobro sredstvo za zagrijavanje, već su vrlo djelotvorni za naš organizam.

KESTENJE “PODRŽAVA” CELIJAČNU BOLEST

Kestenje ne sadrži gluten, vrlo čest protein u žitaricama, koji je vrlo rizičan za tanko crijevo i izaziva niz alergijskih i nepodnošljivih simptoma.

KESTENJE JE BOGATO UGLJENIM HIDRATIMA

Oni su složene strukture, pa je njihov izvor jako teško pronaći. Poznati su da održavaju optimalan nivo šećera u krvi i imaju sposobnost da daju posebnu energiju tijelu i drži hiperaktivni duh.

pečeni kesten

SNIŽAVAJU HOLESTEROL

Porcija kestenja sadrži oko 21% preporučene doze prehrambenih vlakana, koja je neophodna kako bismo imali dozvoljen nivo masti u organizmu. Bogati su mononezasićenim masnim kiselinama, kao što je oleinska kiselina. Studije pokazuju da pomažu u ravnoteži dobrog holesterola (HDL), dok smanjuju loš (LDL).

BOGAT IZVOR ANTIOKSIDANSA

Kesteni su bogati vitaminom C, jer je to jedini orašasti plod koji ga sadrži. Ljubitelji kestenja sigurno imaju bijele zube, jake kosti i jake krvne žile. U slučaju da vam je napadnut imuni sistem, jedite kestenje jer oni štite organizam od slobodnih radikala. Smanjuju rizik i od nekih vrsta raka i bolesti srca.

Porcija kestenja predstavlja 35% preporučene dnevne količine folne kiseline koja ima važnu ulogu u sprečavanju neuroloških oštećenja na fetusu, što ga čini najboljim izborom za trudnice.

Preuzeto sa: narodnilijek.com