ČUDESNA biljka koja raste svuda oko nas, a njen litar košta oko 1800 eura

Sigurno ste čuli za mnogobrojne preparate koji pomažu u zaustavljanju starenja, podmlađivanju lica i hidrataciji suhe i umorne kože. Da li ste čuli za biljku pod nazivom “smilje”?

Nemojte se začuditi ukoliko niste, jer vodeće svijetske kozmetičke kuće upravo to i žele. Naime, kada bi saznali da sve “probleme” možete riješiti uz smilje, nikada više ne biste kupovali preskupe kreme i losione.

O čemu se radi?

Smilje je mediteranska biljka koja raste na sunčanim kamenjarima i padinama, u pukotinama stijena, napuštenim vinogradima i uz ivice puteva. Za njena ljekovita svojstva znali su i Stari Grci koji su je koristili za zarastanje rana. Međutim, smilje je dugo bila zaboravljena i dobro skrivana tajna.

smilje ljekovitost

Osim za podmlađivanje, smilje ima i brojna druga ljekovita svojstva. Odličan je lijek protiv bronhitisa i kašlja, djeluje kao sedativ, snižava krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, spriječava nastanak ugrušaka, ublažava bolove i jača cijeli organizam.

Postoji mnogo vrsta smilja a najpoznatija je Helichrysum italicum. Njen značaj su prepoznali i najbolje iskoristili Francuzi koji su je nazvali “immortelle”, što znači besmrtna. Ovaj nadimak smilje sa ponosom i pravom nosi. Razlog? Sposobnost brisanja bora, ožiljaka, strija i modrica.
Jedina mana ove čudotvorne biljke jeste količina koja je potrebna za njeno pretvaranje u eterično ulje, a samim tim i njena visoka cijena.
Tona smilja za litru ulja

Zbog čega je smilje toliko dragocijeno i poželjno? Odgovor leži upravo u vrijednom eliksiru koje ono sadrži u veoma malim količinama. Naime, smilje ima vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja.

Nadimak besmrtna ova neobična biljka dobila je i zbog činjenice da nikada ne vene, pa čak ni nakon što je ubrana. Inače, njeno stablo je uspravno i obraslo svilenkastim, gustim dlačicama. Može da poraste u visinu do 60 cm, a neke vrste, i do 90 cm. Cvijeta od maja do jula.

Također, mora se destilovati sviježa, a ne sušena biljka. Sada vam sigurno postaje mnogo jasnije zbog čega je cijena smilja uglavnom visoka? Upravo tako – za kilogram ovog eteričnog ulja moraćete da izdvojite između 1.500 i 1.800€.
Efektima su zadovoljne brojne žene širom svijeta, a gajenje ove biljke za mnoge postaje sve primamljiviji i unosniji biznis.

Smilje kod nas

Iako se ova ljekovita biljka vezivala isključivo za mediteransko područje, ona se odskora može pronaći i u susjednim zemljama Bosni i Srbiji. Naime, promjena klime je uslovila i promjenu uslova pod kojima se smilje može gajiti, pa se tako nemojte iznenaditi ukoliko čudotvornu biljku nađete upravo među prelijepim Bosanskim livadama i poljima.

Iako početna ulaganja nisu mala, oni proizvođači koji su se upustili u gajenje smilja kažu da se uloženo i vrati. Najveći broj kupaca vrijednog i ljekovitog eteričnog ulja dolazi sa američkog i evropskog tržišta, dok je domaća potražnja još uvijek mala. Ipak, u budućnosti se očekuje sve veći broj uzgajivača smilja, a samim tim i broja onih koji žele da je kupe.