Zdravstvene prednosti kurkume

Zdravstvene prednosti kurkume su priznate od strane kineske i ayurvedske medicine više stotina godina. 

Kurkuma je sastojak karakterističan za jela u Bangladešu, Pakistanu, Maleziji, Šri Lanki, kao i Indoneziji. Kurkuma je višegodišnja biljka iz porodice đumbira koja raste u Južnoj Aziji. Kurkuma je izvor prehrambenih vlakana, vitamina C, vitamina B6, niacina, mangana, željeza, kalija, magnezija, omega 3 masnih kiselina, omega 6 masnih kiselina i fitosterola. Nedavno je stekla dodatnu popularnost zbog studija koje pokazuju da kurkuma pogoduje mentalnom i fizičkom zdravlju na sljedeće načine.

Štiti od Alzheimerove bolesti

U kombinaciji s vitaminom D, kurkumin (ekstrakt prisutan u kurkumi) pomaže u zaštiti od Alzheimerove bolesti. Istraživanja su pokazala da u nekim gradovima i selima u Indiji gdje je upotreba kurkume osobito visoka, gotovo da i nema slučajeva Alzheimerove bolesti.


Štiti od raka

Preliminarne studije o mogućem antitumorskom djelovanju kurkume, daju naznake da može spriječiti nastanak enzima koji mogu uzrokovati rak, čime je smanjen rizik od formacije i rasta stanica. Nova istraživanja Cork Cancer Research Centra utvrdila su da je kurkumin počeo ubijati stanice raka u roku od 24 sata.

Štiti od artritisa

Snažna anti-upalna svojstva kurkume dugo su korištena u staroj indijskoj i ayurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, primjerice artritis i reumatoidni artritis. Istraživači su otkrili da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa u štakora. Čini se da ekstrakt sprječava protein (poznat kao NF-KB) da se aktivira u zglobu. Ovaj protein je povezan s povećanim rizicima od upale.

Štiti od dijabetesa

Kurkumin možda može pomoći držati šećer u krvi pod kontrolom i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. Studije provedene na Columbia University Medical Centru na pretilim miševima koji su hranjeni kurkumom otkrivaju da su miševi imali značajno smanjenje otpornosti na inzulin i smanjenje upala, što su pozitivni koraci u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Dobra je za zdravlje jetre

Kurkuma ima značajne zaštitne efekte za jetru, pomaže smanjiti štetu od patogena i toksičnih spojeva kao što su teški metali, zračenja, nikotina i drugih kemikalija.

Zarastanje rana

Kurkuma ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena, kurkuma se stavljala na rane i posjekotine, da bi ih izliječila, ali i da se izbjegne infekcija. Kurkumaje i prirodni analgetik, stoga se može koristiti i nakon ozljede.

Jača kosti

Trebali bi piti kurkumu s mlijekom svake noći jer jača kosti i smanjuje rizik od razvoja osteoporoze.

Bolesti srca

Kolesterol uzrokuje oštećenja krvnih žila i nastanak plaka. Kurkuma je učinkovita u sprečavanju oksidacije kolesterola čime smanjuje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti.

Prednosti za kožu

Kurkuma je vrlo učinkovit lijek za kožne bolesti. Umiješajte kurkumu u kremu i nanesite na problematična područja. Može se koristiti u kombinaciji sa sandalovinom i mlijekom za pomlađivanje lica. U slučaju velikih boginja i vodenih kozica, kurkuma se primjenjuje kao prah ili kao pasta kako bi olakšala proces zacjeljivanja.

Prednosti za kosu

Može se koristiti za liječenje peruti i kao boja za kosu. Ekstrakti kurkume se koriste kao stimulatori rasta kose.

Preuzeto sa: narodnilijek