Crveni luk kao svakodnevna namirnica i koristan prirodni lijek – Upoznajte ovu ljekovitu namirnicu

Svi smo se već od mladih dana upoznali sa crvenim lukom. To je danas svakodnevna namirnica, bez koje se ne može zamisliti neko kuhano jelo. Ipak, crveni luk se može iskoristiti i kao prirodni lijek.

Pročitajte u nastavku o crvenom luku, kako se koristi i što sve može liječiti. Da bi bili zdravi preporučujemo da redovno konzumirate crveni luk, ili svježeg kao dodatak salatama, ili kuhanog u čorbama i sličnim kuhanim jelima.

Ova namirnica je jako ljekovita, pa se samo redovnim konzumiranjem jela koja u sebi imaju crveni luk već u dovoljnoj mjeri pazimo od raznih oboljenja.

Upoznajmo pobliže crveni luk. Naime, poznato je da crveni luk blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav, i da jako dobro regulira količinu kolesterola i triglicerida. Osim toga, ova namirnica povoljno utječe na naš imunološki sustav, točnije rečeno uz pomoć crvenog luka možemo ojačati imunitet.

Baš kao što je slučaj kod bijelog luka, i crveni luk ima ‘neprijatan’ miris, ali je baš zbog tih spojeva, koji izazivaju specifičan miris, luk tako ljekovit. Posebno se ističe njegovo ljekovito djelovanje na zdravlje srca, odnosno na kompletan krvožilni sustav u čovjeka. Pokazalo se da njegovi takozvani sumporni spojevi mogu da smanje i količinu kolesterola i triglicerida, te da mogu jako dobro da ojačaju stanične membrane u crvenim krvnim zrncima. Baš zbog svega što smo naveli, crveni luk pomaže u prevenciji srčanog udara.


Mnoge suvremene studije su pokazale da crveni luk može da poboljša i gustoću kostiju, pa zbog toga može posebno da koristi ženama u menopauzi, koje su posebno izložene tom problemu.

Osim toga, rezultati mnogih istraživanja pokazuju da žene koje su u menopauzi mogu da smanje rizik od prijeloma kuka ako svakodnevno konzumiraju luk.

Pročitajte još zanimljivih detalja o glavici crvenog luka

Crveni luk ima izraženo protuupalno djelovanje. Molekule sumpora koje se nalaze u crvenom luku mogu da pojačaju funkciju određenih bijelih krvnih stanica koje imaju važnu ulogu u obrambenom sustavu organizma. Glavice crvenog luka u sebi sadrže i antioksidanse koji sprječavaju oksidaciju masnih kiselina u tijelu, pa se na taj način stupanj upale održava pod kontrolom.

Neka istraživanja su pokazala da crveni luk može smanjiti rizik od nekoliko vrsta raka, pa čak i kada se konzumira u manjim količinama. Može da smanji rizik od pojave raka debelog crijeva, ždrijela i jajnika.

Spomenuli smo neugodan miris crvenog luka, ali smo ‘neugodan’ namjerno stavili pod navodnike, jer nekim ljudima taj miris nimalo ne smeta. Ako vam i smeta miris crvenog luka trebate to zanemariti jer je miris produkt ljekovitih spojeva koje možemo pronaći u tom povrću. Osobito jak miris luku daju tvari bogate sumporom, koje su jednako tako odgovorne i za njegova ljekovita svojstva. Uz to, luk je bogat i mineralima kao što je krom, zatim vitaminom C i brojnim flavonoidima, osobito quercitinom.

Specifičan ljuti okus i miris luka posljedica su eteričnih ulja. Svojim sastojcima luk pojačava apetit i pospješuje probavljanje hrane.

Ako konzumirate luk u većim količinama, to je dobro jer na taj način smanjujete razinu glukoze u krvi. U tom procesu pomoćni element je i prisutnost kroma u luku, koji pomaže stanicama da pravilno reagiraju na oslobođeni inzulin.

Istraživanja provedena kod osoba koje boluju od dijabetesa pokazala su da krom može smanjiti brzo podizanje šećera u krvi, povećati tolerantnost stanica na glukozu, smanjiti razinu inzulina, te smanjiti kolesterol i trigliceride.

Tek jedna šalica svježeg luka sadrži skoro 20% dnevnih potreba za ovim mineralom.

Sada kada znate koliko je luk ljekovit, naš savjet vam je da redovno konzumirate crveni luk, a ukoliko ste u mogućnosti da ga kombinirate sa češnjakom. To će biti dovoljno da bi smanjili povišeni krvni tlak i razinu kolesterola u krvi.

Ovakva prevencija rezultat je kombinacije tvari bogatih sumporom, kroma i vitamina B6 iz luka.

Također, kako smo već spomenuli, upotrebom luka u prehrani dva ili više puta tjedno značajno se smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva. Pokazalo se da meso pripremano s lukom znatno smanjuje količinu kancerogenih tvari u odnosu na meso pripremano bez luka.

Osim toga, luk smanjuje i upalne procese koji su povezani s reumatoidnim artritisom i prehladom, te alergijsku reakciju odgovornu za napad astme.

Općenito možemo reći da luk ima mnoga ljekovita svojstva budući da, osim što pospješuje rad krvožilnog sustava, regulira i crijevnu floru, jača imunitet, djeluje antibakterijski i kao dobar prirodni diuretik, te pročišćava organizam.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com