Kombinacija jutarnje kafe i cigarete je NAJGORI početak dana, EVO ZAŠTO…

Ukoliko uživate u jutarnjem ritualu ispijanja kafe uz cigaretu, onda biste trebali znati kako ovo nije najpametnije što možete uraditi za svoje zdravlje i može imati velike posljedice.

Naučnici na Univerzitetu na Oxfordu sproveli su istraživanje, te došli do zaključka kako je cigareta odmah nakon buđenja opasnija nego kad je konzumirate tokom dana.

Naučnici ističu da prva cigareta posle buđenja značajno utiče na krvni pritisak, pa se stiče utisak budnosti. Na dugoročnom planu ovo može da napravi probleme sa disajnim putevima i kardiovaskularne probleme. Naučnici savjetuju da ukoliko ste ozbiljni zavisnici od cigareta, onda da barem prvu jutarnju zaobiđete.


Do sličnih zaključaka su došli i kad je kafa u pitanju. Naime, ukoliko je pijete na prazan želudac može dovesti do izlučivanje hlorovovodične kiseline u probavnom sistemu. Naglasili su kako je najidealnije vrijeme za prvu kafu oko sat vremena nakon buđenja.

Ljekari savjetuju da obavezno prvo trebate doručkovati, a onda uživati u jutarnjem ritualu, ukoliko se već ne možete odreći ovih poroka.

Preuzeto sa: dnevno24.com