Što znači pričanje u snu? Evo tko i zašto najviše priča noću!

Pričanje u snu može biti super način da se izvrištite, ispričate, ali i osramotite jer možete otkriti svoje tajne, ali i seksualne primisli. Stručnjaci vjeruju da je nasljedno ...

Pričanje u snu službeno se zove somnilokvija. Jedan je od oblika parasomnije, odnosno smetnji u ponašanju za vrijeme spavanja. Karakterizira ga pričanje u dubokom snu. Vrlo je često i ne smatra se medicinskim problemom.

Pričanje u snu može biti vrlo smiješno, zabavno, fascinantno ali i sramotno. Možda ste pričali o nečemu što ste sanjali, odnosno proživjeli tog dana, a možda ste i otkrili onome pored vas puno više nego što ste željeli.

Ljudi u snu pričaju najviše 30 sekundi po epizodi, no neki mogu pričati više puta u istoj noći. Ponekad su to vrlo jasni izrazi i možete potpuno razumjeti što spavač govori. No katkad će to biti i mumljanja koja se teško dešifriraju. Dok ih slušate, činit će vam se da se obraćaju sami sebi. Neki šapću, a neki i viču.

pričanje u snu

Tko priča u snu?

Polovica djece između tri i deset godina priča u snu, a tek mali broj odraslih - oko 5 posto. Neki mogu pričati svaku noć, a dečki i cure rade to podjednako.


No stručnjaci vjeruju da je pričanje u snu nasljedno.

Zašto pričamo u snu?

Znanstvenici još nisu sigurni pričamo li u snu ili ne jer se somnilokvija javlja u svim fazama sna. U većini slučajeva je potpuno bezopasna, no ponekad može biti znak poremećaja spavanja ili određenog zdravstvenog stanja.

Tijekom noćnih terora ili strahova djeca vrište, viču i udaraju se. Teško ih je probuditi iz tog stanja. Djeca koja imaju noćne terore češće mjesečare i pričaju u snu. Pričanje u snu može se javiti tijekom mjesečarenja ali i poremećaja hranjenja u snu, stanja u kojemu čovjek jede u snu.

Poremećaj u ponašanju za vrijeme REM  faze sna može rezultirati vikanjem, roktanjem pa čak i nasilnim ponašanjem.


Što sve može potaknuti pričanje u snu?

Ako inače ne pričate u snu, a odjednom ste počeli, to može biti i zbog sljedećih razloga:

  • određenih lijekova
  • emotivnog stresa
  • temperature
  • mentalnih poremećaja
  • utjecaja narkotika

Snimao se dok priča u snu

Adamu Rosenbergu, filmašu i video uredniku iz SAD-a prijatelji su rekli da često priča u snu pa se odlučio snimiti. Napravio je kompilaciju svojih najboljih "provala" i objavio na YouTubeu.

Pogledajte:Kad treba posjetiti liječnika?

Ako se pričanje u snu javi odjednom u odrasloj dobi i popraćeno je strahom, vrištanjem i nasilnim reakcijama dobro bi bilo posjetiti liječnike specijalizirane za spavanje.

Također, ako mislite da vaše dijete ima problema sa snom, dobro je porazgovarati s pedijatrom kako biste saznali više.

Kod odraslih je pričanje u snu povezano s manjkom sna, pa čak i nesanicom, kaže specijalist za spavanje Michael Breus za Self.

Može li se smanjiti?

Nema poznatog načina da se smanji pričanje u snu. Izbjegavanje stresa i puno sna smanjit će vjerojatnost vaših noćnih razgovora.


Možete voditi dnevnik spavanja koji će vam pokazati kakav vam je ritam usnivanja i buđenja. Vodite ga dva tjedna. Zapišite vrijeme odlaska u krevet, vrijeme kada ste otprilike zaspali i kada ste se probudili. Dobro je zapisati i eventualne lijekove koje ste pili te u koje doba dana ste ih uzimali. Što ste pili svaki dan također zapišite, pogotovo pića s kofeinom te alkohol. Zapišite i kada ste vježbali.

Preuzeto sa: 24sata.hr