Što je kolesterol i kako ga smanjiti ako je povišen?

Ako ga gledamo na molekularnoj razini onda kolesterol definiramo kao alkohol koji se nalazi u staničnim membranama svih tkiva. Zapravo nam je kolesterol potreban za normalan rad organizma.

Kolesterol se svrstava i u sterole jer je u njegovom sastavu kombinacija steroida i alkohola. Male količine kolesterola se nalaze i u membranama biljaka i gljiva.

Naš organizam koristi kolesterol u procesu stvaranju hormona, vitamina A, D i E te žučnih kiselina.

Manji dio kolesterola se nalazi u krvi, i to je dobro. Problem nastaje ako se količina kolesterola poveća, pa se on nakuplja na stjenkama krvnih žila. U tom slučaju može lako doći do začepljenja ili smanjenog krvnog protoka.

Posljedice nakupljanja kolesterola u krvnim žilama negativne su i mogu biti jako izražene. Zbog toga je jako važno sačuvati razinu kolesterola u granicama normale, a po potrebi koristiti lijekove koji smanjuju kolesterol u krvi. Osim lijekova, razina kolesterola uspješno se može regulirati i prirodnim preparatima, pa ćemo u nastavku spomenuti neke jako efikasne.


Prirodni lijek za kolesterol

Kazali smo već da je kolesterol potreban našem tijelu, ali tek određena količina. Da bi smanjili razinu kolesterola – ako je on povišen, potrebno je uraditi određene korake. Osim prirodnih lijekova, za smanjivanje kolesterola dobro je organizirati prehranu. Krenut ćemo prvo sa savjetima o zdravoj ishrani, jer ona može u velikoj mjeri da regulira razinu kolesterola.

Ako imate prekomjernu tjelesnu masu, smršavite! Iako se visoka razina kolesterola ne može uvijek dovesti u vezu sa pretilošću, pretile osobe češće imaju povišenu razinu kolesterola nego osobe adekvatne tjelesne mase.

Ishrana kod povišenog kolesterola

Ako imate povišen kolesterol pazite da prije pripreme peradi uklonite kožicu jer ona sadrži značajne količine kolesterola. Posebno je važno da smanjite unos jaja, jetrica, bubrega i mozga. Te namirnice su jako bogate kolesterolom. Najbolje je da tjedno konzumirate tek 2-4 jaja, uključujući ona koja se koriste za pripremu drugih jela.

Pileću, goveđu i druge mesne juhe ohladite prije konzumiranja. Na taj način lakše možete izdvojiti masnoću koja se nakupila na površini.

Prije pripreme crvenog mesa važno je da uklonite sve vidljive masnoće. Uvijek birajte mlijeko i mliječne proizvode s niskim udjelom mliječne masti.

Jedite što više voća i povrća. Zapravo, neka vam voće i povrće budu glavni obroci, da u što većoj mjeri zamijene namirnice koje štete našem tijelu.

Za kraj u ovom dijelu, moramo napomenuti da je tjelovježba neizostavan dio u namjeri smanjivanja razine kolesterola.

Cikla kao prirodni lijek

Cikla se pokazala kao odlična namirnica za reguliranje povišenog kolesterola. Ako imate visok kolesterol, ovaj lijek od cikle će vam pomoći. Priprema je jednostavna, a lijek je efikasan, evo kako se priprema i koristi lijek:

Očistite ciklu i stavite je u sokovnik zajedno sa 5 komada limuna. Od toga pripremite 1,5 litru soka, pretočite ga u staklene boce i stavite u frižider.

Svaki dan prije podne popijte 1 decilitar ovog soka, a isto ponovite i na večer.

Prije nego natočite sebi sok promućkajte ga da se podignu sastojci sa dna boce. Mnogim osobama jedna doza od 1,5 litara soka pomogne, dok je nekima potrebno popiti dvije doze. Preporučujemo da provjerite razinu kolesterola prije ngo se odlučite za pripremu druge doze lijeka.

Još jedan prirodni lijek protiv povišenog kolesterola

Sastojci za pripremu ovog lijeka su: jedna očišćena glavica bijelog luka (10-20 češanja), 5 komada limuna i 1 litra vode.

Lijek pripremate tako što očistite češnjak i operete limun. Potrebno je koristiti limun iz organskog uzgoja, jer se koristi i kora. Zajedno sa korom, limun narežite na manje komade, te zajedno sa češnjakom sameljite u mašini za mljevenje mesa.

Smjesu koju ste dobili stavite u neku posudu i zalijte sa litrom vode. Kuhajte u vodi dok ne proključa. Nakon što je proključalo, sadržaj procijedite, a tekućinu pretočite u staklene boce. Ostavite ih bez čepa, pa ih kasnije zatvorite – kada se sok ohladi.

Lijek čuvajte u frižideru, a pijte ga jednom dnevno po pola decilitra, prije i nakon glavnog obroka. Kura liječenja traje 3 tjedna bez prekidanja, nakon čega je potrebno uraditi pauzu od 8 dana. Nakon pauze ponovite kuru kao prvi put.

Ovaj prirodni lijek, odnosno kure liječenja se mogu primjenjivati samo jednom godišnje.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com