Bićete zapanjeni rezultatima: Jeste li znali šta se događa kada jedete 3 JAJA svaki dan?

Proteklih godina dosta se govorilo o štetnosti prevelike konzumacije jaja, zbog svoje visoke razine holesterola.

Međutim, otkriveno je kako ovo nije istina, te da je ova namirnica izuzetno korisna za zdravlje.

Da li ste se nekada zapitali šta će se desiti vašem tijelu ako jedete 3 jaja svaki dan?

Naime, jaja su bogata vitaminima A, B6 i E, tiamin, riboflavin, folna kiselina, željezo, fosfor, selen, magnezij i još mnogo toga. Nema mnogo namirnica koje uključuju sve ove hranjive tvari zajedno.

Holesterol

Istina je da jaja sadrže holesterol, ali dobar tip HDL nije opasno za vaše zdravlje. Naprotiv, to je vrlo korisno jer pomaže tijelu da proizvodi vitamin D i različite hormone poput testosterona, estrogena i kortizola.


Dobar kolesterol, HDL, ne začepljuje arterije poput lošeg holesterola, nego ih čisti i sprječava arteriosklerozu i slične kardiovaskularne bolesti. Osim toga, izbjegava se nakupljanje lošeg holesterola.

Čuva oštar vid

Jaja su vrlo korisna kada je riječ o vidu, jer sadrže visoku razinu luteina i zeaksantina koji smanjuju rizik povezanosti makularne degeneracije s godinama i štite oči od štetnih UV zraka. Ovi moćni karotenoidi također smanjuju rizik od katarakata iznenađujuće 50%.

Hrani mišiće

Jaja su izvrstan izvor bjelančevina, samo 2 jaja sadrže istu količinu kao dio mesa, minus masnoća i kiselost. Mnoge dijete preporučuje da ljudi samo jedu bjelanjak, ali je žumanjak jaje koji sadrži polovicu količine bjelančevina u jajašcima.

Hrani kosti

Jaja obiluju vitaminom D i kalcijem, bitnim hranjivim tvarima kada je u pitanju zdravlje kostiju. Vitamin D dopušta bolju apsorpciju kalcija u tijelu, dok je potrebno za pravilno zgrušavanje krvi, živčane signale i kontrakcije mišića kalcija.

Promicanje mršanja

Možda ste mislili da se jaja treba izbjegavati, ali to je suprotno. Budući da su bogati toliko hranjivih tvarima, učinit će vam da se osjećate sitiji duže.Prema studijama konzumacija jaja za doručak čini da jedete manje tijekom dana i pridonosi gubitka težine i smanjen postotak tjelesne masti.

Sve te prednosti koje smo naveli, sve hranjive tvari koje sadrže jaja, pokazuju da su svjetske zdravstvene organizacije pogrešno savjetovale protiv konzumiranja jaja. Ne samo da su jaja ne štetna, već su vrlo zdrava.

Preuzeto sa: dnevno24.com