Sve o kadulji i liječenju pomoću kadulje!

Gotovo cijeli svijet zna da je kadulja (žalfija, Salvia officinalis) često upotrebljavani začin, posebice s peradi. Ali općenito se ne zna da je ta biljka oduvijek imala važnu ulogu u medicini. U Kini ima stoljetni ugled svete biljke koja ima blagotvoran utjecaj na mozak, živce, oči i žlijezde. Gerard je pisao kako je otkrio da je kadulja djelotvorna za oživljavanje pamćenja, ojačavanje žila i ozdravljenje onih koji pate od drhtanja udova.

Sastojci u kadulji

U farmakološkim tekstovima kadulja se klasificira kao prirodni antiseptik. Ona sadrži hlapljivo ulje, smolu, tanin i jednu gorku tvar. Ulje se, između ostalog, sastoji od kamfora, salvena, pincola i pinena. Svježe lišće kadulje sadrži znatne količine vitamina A i C. (Vitamin A općenito se smatra “očnim vitaminom”.)

Moderne terapeutske uporabe

Utvrđeno je da kadulja djeluje na cerebralni korteks, ojačava koncentraciju, što pomaže u slučaju mentalnog zamora. Utvrđeno je i da ona olakšava opuštanje u slučaju opće hipersenzibilnosti i cerebrospinalne nadraženosti.


T. Bartram sa zanosom govori o terapeutskim vrijednostima kadulje:

“Zašto sam toliko odlučan da vas zainteresiram za biljku koja je poznata samo kao začin? Pa, zar ne znate da ona već stoljećima ima ugled da održava vitalnost, posebice kod starijih osoba?”

Gospodin J. B. mnogo godina vrijedno je radio, što ga iscrpilo prije vremena. U svojoj pedeset petoj godini bio je spreman za mirovinu — a to se i vidjelo. Lice mu je bilo naboranije nego u njegova osamdesetogodišnjeg oca! Živci su mu bili u katastrofalnom stanju, a jedno oko neprestano mu je žmirkalo. Što da se radi? Jedini posao koji je znao radili bilo je osiguranje, a više nije bio kadar podnositi napetosti koje je taj posao donosio sa sobom. “Odmorite se” — bio je jedini savjet koji su mu mogli dati liječnici. Ali i nakon dva mjeseca takvog odmora nije bilo nikakva poboljšanja.

Otišao je na jug Engleske da se opusti i tamo je sreo bankovnog službenika koji je nadvladao isto stanje čajem od kadulje. Odmah je i on počeo s tim. Budući da nije mogao dobiti svježe lišće koje bi skuhao u čajniku, zadovoljio se dvjema žlicama suhe kadulje koja se prodaje kao začin. šest mjeseci uzimao je jednu čašu takvog čaja nakon svakog obroka, a nakon toga pregledao ga je liječnik i izjavio da je “spreman za rad”.

Ali vi ne morate biti u tako lošem slanju da biste osjetili dobrobiti kadulje. U srednjem vijeku kadulja je nosila nadimak “čiste oči” zbog svojih povoljnih učinaka na oči. Neki su smatrali da je kadulja dobra za katar.

Jedno udruženje učitelja iskušalo je kadulju i mnogi članovi smatrali su da čudesno jača pamćenje i “pojašnjava” misli u slučaju zamora.

Možda nije slučajno što su drevni Egipćani povezivali tu biljku sa slezenom — organom koji je izravno povezan s nekim psihološkim konstantama svojstvenim našem shizofreničnom dobu.

Preuzeto sa: narodnilijek.com