10 namirnica koje možete jesti bez imalo straha od debljanja!

Količina kalorija koju ove namirnice sadrže je zanemariva prema koristima koje pružaju našem tijelu. Zato neka na vašem tanjuru uvijek budu rajčica, krastavci, bjelanjak... 

1. Bjelanjak
Kao moćni stimulator imuniteta, bjelanjak sadrži proteine, natrij, folate, selen, kalcij, magnezij, fosfor i kalij.

100 g = 0,0 g masnoće, 11,1 g proteina i 44 kalorija

2. Kupus (bilo koja vrsta)
Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dobro djeluje na probavu. Sadrži C vitamin i vlakna, kojih često nedostaje u svakodnevnoj prehrani, a koja značajno olakšavaju probavu. Također sadrži i glutamin koji ima jaka protuupalna svojstva.

100 g = 0.4 g masnoće, 45 kalorija

3. Grejp
Stabilizira šećer u krvi i pomaže u kontroliranju apetita. Preporučuje se povećana konzumacija ljudima koji se bore s viškom kilograma.

100 g = 0,2 g masnoće, 29 kalorija


4. Svježi krastavac
Iako se obično smatra povrćem, krastavac je zapravo voće. Pun je hranjivih tvari, biljnih spojeva i antioksidansa.  Također sadrže veliku količinu vode i topljivih vlakana, što ih čini idealnim za hidrataciju tijela i velikim saveznikom u mršavljenju.

100 g = 0,1 g masnoće, 15 kalorija

5. Patlidžan

Zdravstvene prednosti patlidžana prvenstveno proizlaze iz vitamina, minerala i hranjivih tvari koje sadrže. Patlidžani su bogat izvor vitamina C, K, B6, tiamina, niacina, magnezija, fosfora, bakra, dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Oni također sadrže minimalno kolesterola ili zasićenih masnoća.

100 g = 0,1 g masnoće, 24 kalorije

6. Bundeva
Uravnotežuje rad srca i probave, što pomaže ljudima izgubiti višak kilograma. Sadrži obilje vitamina A koji je zaslužan za dobar vid, beta karoten i jako su dobar izvor vlakana.

100 g = 0,3 g masnoće, 28 kalorija

7. Kuhana cikla
Pozitivno utječe na moždane funkcije, pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a smatra se i da pomaže u usporavanju demencije. Cikla sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink i selen.

100 g = 0,0 g masnoće, 49 kalorija

8. Zelena salata
Smanjuje kalcifikaciju u tijelu i umiruje živčani sistem. Sadrži vitamine A, D, E i K i vlakna. Svakodnevna konzumacija salate kontrolira šećer, pomaže u mršavljenju i normalizira rad crijeva.

100 g = 0,3 g masnoće, 12 kalorija

9. Rajčica
Sadrži vitamine, vlakna i kalij koji poboljšavaju rad metabolizama. Zdravstvene prednosti rajčice mogu se pripisati njihovom bogatstvu hranjivih tvari i vitamina, uključujući impresivnu količinu vitamina A, C i vitamina K, kao i značajne količine vitamina B6, folata i tiamina. One su također dobar izvor mangana, magnezija, fosfora i bakra.

100 g = 0,2 g masnoće, 20 kalorija

10. Celer
Celer smanjuje razinu kolesterola i bol izazvanu artritisom, pomaže u gubitku tjelesne težine, izbacuje toksine iz tijela te smanjuje visoki krvni tlak. Bogat je vitaminom C i stoga je izuzetno koristan za zdravlje.

100 g = 0,1 g masnoće, 12 kalorija

Preuzeto sa: 24sata.hr