Pomelo voće – za šta je dobro i kako se jede?

Magična svojstva citrusa – svježi vitamini, blagotvorno dejstvo na kožu i kosu, jačanje imunog sistema… svi znamo za benefite citrusa! Jedam od članova ove velike porodice je i voće pomelo koje je manje poznato i manje popularno kod nas…

Pomelo je posebna vrsta citrusa iz Južne Azije, a spada u jednu od nakrupnijih vrsta citrusa. Prosječna veličina jednog ploda je od jednog do dva kilograma! Gornj sloj ovog voća je mekan i debeo, ali lako se ljušti; unutrašnjost može da bude od žute do roza boje. Pun je vitamina C, vitamina B i beta karotena, botat je folnom kiselinom pa se preporučuje trudnicama!


Deset ljekovitih svojstava pomela
  1. Pomelo je bogat bioflavonoidima, koji se bore protiv ćelija raka (u dojci, crijevima i pankreasu) te uklanjaju višak estrogena. Pulpa i kora sadrže antioskidante koji pomažu tijelu da se bori s mnogim bolestima.

  2. Snižava nivo holesterola, adrži mnogo kalijuma koji igra značajnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Zahvaljujući pektinu, sok od pomela pomaže u čišćenju naslaga iz arterija, što je važno za osobe koje boluju od hipertenzije.

  3. Jedna čaša pomelo soka dnevno, štiti imunitet. Jedna voćka ispunjava čak 600% od dnevnih potreba organizma za vitaminom C. Vitamin C se ponaša kao antioksidant, te povećava broj belih krvnih zrnaca i sprečava štetu na organima. Takođe, sprečava prehladu, kašalj i druge slične bakterijske i virusne infekcije.

  4. Pomelo je bogat nutrijentima koja tope masti, pa upija i smanjuje skrob i šećer u organizmu. Ovo vremenom daje rezultat u vidu mršavljenja, bez štetnih nuspojava. Enzim koji se nalazi u ovom voću, karnitin pamitoil-transferars, je zadužen za sagorevanje masti. Ovaj enzim vam pomaže da smršate.

  5. Bogat vitaminom C, pomelo pomaže da se izborite sa umorom koji je tako čest tokom trudnoće. On smanjuje rast bakterija u urinarnom traktu. Kalijum iz pomela pomaže u zatezanju mišića.

  6. Jača povrijeđenu kožu i ubrzava oporavak. Zato se savjetuje da ga uzimate ukoliko ste išli na operaciju.

  7. Pomelo je pun kolagena, koji jača zube i desni. Osim toga, ovo je najbolje voće za smanjenje lošeg zadaha.

  8. Ovo sočno voće bogato vlaknima pomaže u održavanju rada crijeva i kod zatvora. Pomelo se preporučuje svima koji imaju problema sa varenjem.

  9. Uključivanje soka u redovnu ishranu pomoći će varenje. Zbog mnogo vlakana, on pomaže kod zatvora i dijareje. Jedna voćka sadrži 25% dnevnih potreba organizma za vlaknima.

  10. Ekstrakt iz kore pomela može izliječiti poremećaj metabolizma, izazvan masnom hranom. Metabolički sindrom je jedan od glavnih briga za ljude koji žive u razvijenim zemljama i državama u razvoju, a ovo voće se može koristiti kao lijek
Savjet plus:
1,5-2 šolje je optimalna količina, za normalnu ishranu. Prekomjerno unošenje ovog voća može izazvati zdravstvene komplikacije kao što su zatvor, formiranje kamena u bubregu, i slično. Osobe koje uzimaju lijekove trebalo bi da razgovaraju sa svojim ljekarom prije nego što počnu da jedu pomelo. Ovo voće može blokirati neke enzime u crijevima koji su neophodni za upijanje određenih lijekova. Pogotovo ako uzimate lijekove i jedete više pomela nego što bi trebalo, može vam nastati haos u organizmu. Ponekad i mala količina može da bude štetna. Neki od lijekova koji mogu izazvati nuspojave u kombinaciji sa pomelom su benzosi, statini, kalcijum antagonisti, antidepresivi.

Preuzeto sa: ljepotaizdravlje.ba