Zašto nam je hladno kad imamo temperaturu

Vjerovatno ste barem jednom u životu drhtali od hladnoće kada ste imali groznicu i temperaturu. Šta god učinili, s koliko god prekrivača se pokrili i čajeva popili, nikako vam nije bilo manje hladno.


No, to je zapravo dobar znak da se tijelo bori protiv infekcije, piše portal Everyday Health. Dodaju da će većina virusa i bakterija teško preživjeti kada je temperatura tijela veća od normalne. Povećanje od svega jednog ili dva stepena može zaustaviti mnoge štetne mikroorganizme u napadu na imunološki sistem.

Kada je riječ o osjećaju jake hladnoće za vrijeme temperature, specijalist primarne zdravstvene zaštite Nejt Favini (Nate) ističe da se radi o normalnom fiziološkom odgovoru. Objašnjava da čim mozak prebaci unutarnji "termostat" na višu temperaturu kako bi se borio protiv infekcije, ostatak tijela će generirati toplinu kako bi postigao tu višu temperaturu.

U tom trenutku smo ispod svoje nove idealne tjelesne temperature pa nam je hladno, zbog čega ćemo drhtati i tresti će nam se tijelo, prenosi Everyday Health.

Favini još dodaje da "dok tijelo generira toplinu kako bi postiglo veću temperaturu, mišići će kontrahirati". 

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe