Imate problema sa probavom? Evo par savjeta kako da ih liječite!

Ako vas zanima kako liječiti poremećaje u probavi, pročitajte članak.

Crijeva mogu biti jako osjetljiva, pa je dobro paziti na ono što unosimo u organizam.

Fizička neaktivnost i nedostatak vlakana dovode do njihove “lijenosti”, što dalje dovodi i do drugih zdravstvenih problema. Ako se tome pridruži i neka virusna zaraza, rad crijeva će se poremetiti na gore. Mjere zaštite su im povraćanje i proljev, tako da se tijelo što brže oslobodi štetnih tvari.

Potrudit ćemo se dati savjete koji vam mogu pomoći da popravite probavu. Rad crijeva i probava unesene hrane jedni su od ključnih faktora ljudskog zdravlja. Nadamo se da će vam savjeti biti od pomoći.

Što možete učiniti da bi crijeva ostala zdrava i dobro obavljala svoju zadaću?

Ako su vam crijevo nadražena, potrebno im je vrijeme za oporavak pa se ne bi smjela dodatno opterećivati. Podržite proces ozdravljenja koristeći se znanjem o mnogobrojnim ljekovitim biljkama koje pogoduju crijevima. Dok neke potiču probavu, otklanjaju mučninu i oslobađaju od kolika, druge će pomoći uspostaviti narušenu crijevnu floru.


Prirodni lijek – Juha protiv proljeva. Naši stari pripremali su ovu juhu protiv proljeva. Ona nadoknađuje izgubljenu tekućinu i minerale, a ne opterećuje nadražene crijevne sluznice.

Sastojci za pripremu juhe su: četvrtina litre vode, 2 krumpira, 1 mrkva i 1 prstohvat soli.

Naputak: Krumpir ogulite i očistite mrkvu, narežite ih nasitno i kuhajte u vodi i 20 minuta dok ne omekšaju. Potom sve usitnite pomoću miksera i posolite.

Dobra je i ova čajna mješavina protiv zatvora. Budući da kora krkavine djeluje slabije od sene, ovaj čaj ne nadražuje želudac i crijeva.

Sastojci za pripremu: četvrtina litre vode, 20 g kore krkavine, 15 g listova sene, 10 g stolisnika i 10 g plodova komorača.

Naputak za pripremu: Pomiješajte sastojke i 2 čajne žlice mješavine prelijte kipućom vodom. Ostavite da odstoji 10 minuta, a potom ocijedite. Ujutro i navečer popijte po jednu šalicu pripravka.

Jabučno vino s octom i mlijekom – Ova receptura zvuči neobično, a i takvoga je okusa. Unatoč tome, vrlo je pouzdana i djelotvorna protiv probavnih smetnji.

Sastojci za pripremu: 75 ml mlijeka, 25 ml jabučnog vina i 1 čajna žlica octa.

Naputak za pripremu: Pomiješajte sastojke i napitak popijte ujutro natašte.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com