Sredstva za kupaonicu su tako jaka da nagrizaju čak i metal!

Kod čišćenja posebno oprezni trebaju biti astmatičari, a ni drugi ne smiju miješati vrste sredstava za čišćenje jer pritom nastaju otrovni spojevi. Također, poželjno je koristiti rukavice i zaštitne naočale.

U proizvodima čije smo deklaracije proučavali nalaze se anorganske kiseline, a najviše se upotrebljava solna ili klovorovodična kiselina. Jaka je, treba biti vrlo pažljiv i strogo se pridržavati uputa, pa tako i za proizvode koji je sadrže.

Preporučljivo je koristiti zaštitne rukavice, a nije loše staviti i zaštitu za oči kako bismo spriječili mogući kontakt kiseline s očima. Ova sredstva su u pravilu nagrizajuća i treba paziti da ne dospiju u kontakt s namještajem kako ne bi došlo do oštećenja.

Nakon čišćenja treba isprati tretirane površine s vodom, a tijekom čišćenja dobro je imati otvoren prozor radi bolje cirkulacije zraka u prostoriji. Kod asmatičara neke tvari mogu dovesti do pogoršanja stanja ili potaknuti napadaje.

Sredstva na bazi amonijaka ne treba koristiti istodobno sa sredstvima na bazi klora zato što mogu nastati otrovni spojevi, na primjer kloramin.


Dobro je zaštititi i oči

Ovi proizvodi mogu sadržavati i fosfornu kiselinu koja također vrlo lako otapa kamenac. Vrlo je važno ove proizvode čuvati nedostupnima djeci.

Za učinkovito pranje važno je smanjiti svojstvo vode, površinsku napetost, a to se radi površinski aktivnim tvarima koje se nazivaju surfaktanti ili tenzidi, a na deklaraciji su kao anionske ili neionske površinski aktivne tvari.

Oni smanjuju površinsku napetost vode razmičući molekule, inače jako dobro povezane, pa ne mogu prodrijeti u nečistoću i razgraditi je. Za otapanje kamenca možemo koristiti i limunsku kiselinu koju inače stavljamo u hranu.

Kamenac skida i ocat i limun

Puno je blaža od kiselina u sredstvima za čišćenje. Za čišćenje kamenca treba otopiti pola šalice limunske kiseline u pola litre vode te nanijeti na površinu koju želimo očistiti. Može se koristiti i octena kiselina ili ocat.

Alkoholni ocat treba razrijediti vodom, a površinu nakon čišćenja isprati. Ako vam smeta miris , ne brinite - brzo nestaje. Dobro čisti i limunov sok, a može se koristiti i eterično ulje limuna. Ono  sadrži i limonen koji, osim što lijepo miriše, i odmašćuje.

Držati se uputstva, otrovno je i opasno

Izbjegavati prskanje. Spriječiti kontakt s proizvodom. Uzrokuje teške opekline kože i ozljede oka, može nadražiti dišni sustav. Spriječiti ispuštanje u okoliš. Skladištiti pod ključem. Dio je upozorenja na Brefu, slično je i na ostalima.

Sredstvo smije samo u javni odvod

Smiju li ta sredstva biti na policama nedaleko od hrane, pitali smo Ministarstvo zdravstva. Kažu da sredstvo mora biti u boci iz koje neće curiti. Iz Ministarstva zaštite okoliša kažu da se septičke jame smiju prazniti samo u javnu odvodnju.

Domestos ima natrijevu lužinu i klor

Među agresivnim sastojcima je natrijeva lužina, opasna i nagrizajuća tvar. Ima 4,5 posto izbjeljivača na bazi klora koji čisti i dezinficira te dvije vrste površinski aktivnih tvari.

Bref: Samo za WC, a metal može nagristi 
Bref sadrži klorovodičnu kiselinu koja je jaka anorganska kiselina. Stoga je obavezan oprez i korištenje zaštitnih rukavica. Nagrizajući je i za metalne predmete.

Sanitar ima fosfornu kiselinu
Sadrži i fosfornu kiselinu koja je opasna dođe li u dodir s kožom ili očima. Protiv bakterija je konzervans glutaraldehid. Ima anionske i neionske površinski aktivne tvari.

W5 eco isto ima jake kiseline
Iako je eko, može nadražiti kožu i oči. Ne preporučuje se koristiti na mramoru i kamenu jer sadrži kiseline. Sadrži manje od pet posto anionskih površinski aktivnih tvari.

I Duck je samo za WC školjku
Duck sadrži manje od pet posto anionskih tenzida te neionske tenzide i dezinficijens. Kao i kod ostalih, ne smije se miješati s drugim sredstvima za čišćenje.

Preuzeto sa: 24sata.hr