Što je kefir, kako se pravi i kako konzumira?

Upotreba kefira u našim domaćinstvima sve je učestalija, a s obzirom kako se radi o jako zdravoj namirnici to i ne čudi. Ipak, još uvijek mnogi ne znaju što je kefir i za što je on dobar.

Kada pročitate ovaj članak i sami ćete htjeti sebi da napravite kefir.

Pa da krenemo po redu i odgovorimo na pitanje – Što je Kefir?

Ako ćemo da odgovorimo što je kraće moguće onda kažemo da je kefir fermentirano mlijeko. Jako je slično jogurtu, ali za razliku od jogurta, kefir u sebi sadrži izuzetno značajne probiotske kulture koje su jako važne za naše zdravlje, prije svega zdravlje crijeva, pa onda i čitavog organizma. Kefir također čini da se mlijeko lakše probavlja jer smanjuje laktozu u mlijeku tijekom procesa fermentacije. Kefir danas na sreću možete kupiti u svakoj malo bolje opremljenoj trgovini, no više preporučljiva opcija je da kefir sami sebi pripremate kući. Kefir nije komplicirano pripremati kod kuće, a sve što vam je potrebno su kefirna zrnca i domaće mlijeko.


Kako da sami sebi napravite kefir?

Pratite recept i sami sebi napravite kefir: Jednu jušnu žlicu kefirnih zrnaca, koje ste prethodno oprali laganim mlazom vode, zalijte sa 2.5dl ne kuhanog mlijeka. Ostaviti mlijeko sa zrncima u staklenoj posudi da odstoji 24 sata, a nakon toga mlijeko procijedite kroz plastičnu cjediljku. Ovako procijeđeno mlijeko je gotov napitak. Kefirna zrnca koja su ostala u cjediljci oprati čistom vodom i ponovo preliti mlijekom, za pripremu sljedeće količine ovog ljekovitog napitka. Ako ovaj postupak svakodnevno ponavljate, za nekih deset dana ćete imati udvostručenu količinu kefirnih zrnaca, a to znači da ćete moći pripremati veće količine kefira, ili možete sa prijateljima podijeliti ta zrnca da i oni sebi pripremaju napitak. Ako ne želite odmah podijeliti kefirna zrnca, onda vam savjetujemo da sačekate dodatnih desetak dana nakon čega ćete imati količinu koju svakako možete podijeliti sa prijateljima ili u obitelji, a da i vama ostane znatna količina kefirnih zrnaca za pripremu kefira.

Što su kefirna zrna? Naime, kefirna zrna su živa kultura. Nama ta zrna izgledaju poput malih cvjetova karfiola. Ta kultura, odnosno bakterije koje svojim radom i razmnožavanjem tvore hranjive sastojke u kefiru, su jako zdrave za našu probavu, što se osjeti na sveukupnom zdravlju pojedinca.

Jako je važno da tijekom pripreme i skladištenja, odnosno čuvanja kefira ne koristite nikakav metalni pribor. Najbolje je koristiti staklene sudove, i plastičnu cjediljku.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com