Trudnice ne smiju piti ni malo alkohola - šteti mozgu djeteta!

Najbolje je u potpunosti apstinirati od alkohola za vrijeme trudnoće. Opasnost je veća kad se pije prekomjerno, no i male količine mogu biti štetne za nerođeno dijete, ističu stručnjaci!

Već godinama se vode rasprave o tomu smiju li trudnice povremeno konzumirati alkohol. Jedni smatraju da je povremeno posezanje za čašom vina uz obrok prihvatljivo, a drugi da u trudnoći treba u potpunosti apstinirati od alkohola. Novo istraživanje je u potpunosti protiv konzumiranja alkohola u trudnoći.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience upućuje na to da konzumacija i najmanje količine alkohola tijekom trudnoće može prouzročiti tjeskobu kod djeteta koja može potrajati do njegova zrelog doba.

Prije potpunog formiranja posteljice, a to je približno 12 tjedana, alkohol prolazi direktno u tkivo embrija koji se razvija i uzrokuje štetu. Ometa razvoj tkiva tijekom kritičnih perioda, smanjujući broj stanica i oštećujući stanice koje su već nastale. Mozak je jedan od prvih organa koji se počinje razvijati kod fetusa, a zadnji završava svoj razvoj. Osobito je osjetljiv na alkohol tijekom svog razvoja, pogotovo u prva tri mjeseca trudnoće.


Istraživanje su američki znanstvenici proveli na laboratorijskim štakorima. Trudne ženke dvanaestog su dana trudnoće izložili tijekom šest sati parama etilnog alkohola.

Mladunčad je nakon okota podvrgnuta nizu testiranja povezanih s anksioznim poremećajima. Pokazalo se da se kod muških štakora majki izloženih alkoholu u trudnoći češće razvio anksiozni poremećaj u tinejdžerskoj dobi. U odrasloj je dobi poremećaj iščeznuo.

Kod ženske mladunčadi nije se razvio ovakav poremećaj. 

Studija je provedena na štakorima, a ne na ljudima, no ginekolog, dr. Michael Cackovic iz Medicinskog centra Wexner državnog sveučilišta u Ohiju kaže da se mogu povući brojne paralele. "Istraživanja na životinjama su najbolje što možemo poduzeti jer ih ne možemo provesti na trudnim ženama, a štakori su vrlo dobar model", kazao je.

S njim se slaže kolega koji je sudjelovao u studiji, psiholog Marvin Diaz koji tvrdi i da je mozak djeteta u razvoju puno osjetljiviji od mozga odraslog čovjeka. 

"S obzirom na to da nije poznata kritična količina alkohola koja može ugroziti plod, najbolje je u potpunosti apstinirati od alkohola za vrijeme trudnoće. Opasnost je u svakom slučaju veća kad se alkohol pije u prekomjernim količinama, no i male količine mogu biti štetne za nerođeno dijete", smatra Diaz.

Kaže i da je tijekom trudnoće, osim alkohola, jako važno izbjegavati sve toksične čimbenike, među kojima i opijate, pušenje i određene lijekove koji bi mogli oštetiti plod, kako bi se beba mogla pravilno razvijati", podsjeća Diaz.

"No ako ste popili nekoliko pića prije nego što ste saznali da ste trudni, ne paničarite, jer to neće značajnije utjecati na razvoj ploda", kaže dr. Diaz, podsjećajući da se od trenutka spoznaje trudnice trebaju pridržavati pravila apstinencije od alkohola.

Preuzeto sa: 24sata.hr