Riješite se uroinfekcija uz više vode i češći odlazak na zahod!

Žene koje imaju učestale urinarne infekcije najčešće piju premalo tekućine tijekom dana i trebale bi povećati unos tekućine za 5-6 čaša na dan, više se tuširati i redovito ići na WC!

Iako urolozi ljudima koji pate od učestalih infekcija već desetljećima savjetuju povećan unos tekućine, nedavno je dovršeno prvo jednogodišnje istraživanje na Medicinskom sveučilištu u Miamiju koje je to potvrdilo.

U tom je istraživanju jedna skupina žena s učestalim infekcijama redovito pila 1,5 litara dodatne tekućine na dan i pokazalo se da se kod njih smanjio rizik od ponavljanja infekcija gotovo za polovicu (48 posto), a za gotovo isti postotak umanjuje se i potreba za antibioticima.

Također, kod skupine žena koje su povećale unos vode bitno se produljilo i vrijeme do pojave nove infekcije u odnosu na kontrolnu skupinu, koja ništa bitno u svojim navikama nije mijenjala, tvrde američki znanstvenici.

Dulje do infekcije

No to nije dovoljno, upozorava dr. Antonio Plešnar, urolog i subspecijalist urološke onkologije, iz ordinacije Urovitalia u Čakovcu.

- Povećani unos tekućine doista može smanjiti rizik od infekcija, no žene pritom moraju voditi računa da bi trebale mokriti u prosjeku svaka dva sata te da nipošto ne smiju odgađati mokrenje ili zadržavati mokraću. Ta dva važna faktora jedino u kombinaciji mogu dovesti do smanjenja rizika od uroloških infekcija, odnosno samo povećanje unosa tekućine nije toliko učinkovito - upozorava sugovornik.


Naime, kod zdravih ljudi mokraća je sterilna, a do mokraćne infekcije dolazi ako bakterije iz debelog crijeva pronađu put kroz mokraćnu cijev do mjehura te ako se u njemu počnu razmnožavati.

Kod žena je rizik za razvoj infekcije veći jer je mokraćna cijev kod njih kraća, pa bakterije lakše pronađu put, primjerice kod pražnjenja crijeva ili spolnog odnosa.

Punih pet sati

- Bakterijama iz debelog crijeva, odnosno od anusa, treba oko pet sati da ‘doputuju’ kroz mokraćovod do mjehura, a ako žena mokri svaka dva sata, time će potaknuti ispiranje mokraćovoda i izbacivanje bakterija i tek tako smanjiti rizik od infekcije - pojašnjava dr. Plešnar.

Dodaje kako je za zaštitu žena od infekcije također vrlo korisno pomokriti se prije i neposredno nakon svakog spolnog odnosa, kao i voditi računa o redovitoj i pravilnoj higijeni.

- To, prije svega, podrazumijeva da za pranje intimnog područja nipošto ne bi trebalo koristiti agresivna sredstva, koja mogu promijeniti pH tog dijela tijela i dovesti do toga da oslabi funkcija sluznice u intimnom području u obrani od infekcija - pojašnjava urolog.

Učestalo mokrenje

Naravno, u slučaju problema s mokrenjem zbog kamenaca u mokraćnom kanalu, ili s bubrezima, spomenuta preporuka neće biti dovoljna, odnosno prvo treba riješiti te probleme.

Također, ako se pojave temperatura, bol u donjem dijelu trbuha, učestalo mokrenje i peckanje, odnosno iscjedak kod žena, nipošto ne zanemarujte te simptome. Vrlo je važno da liječenje počne na vrijeme jer upala urogenitalnog trakta može izazvati ozbiljne posljedice. 

Za prevenciju neugodne urinoinfekcije

Brisanje
Kod obavljanja nužde ili pranja urogenitalnog područja obavezno se brišite od naprijed prema straga jer to može smanjiti mogućnost prijenosa bakterija iz područja anusa na ušće mokraćne cijevi.

Mijenjanje uložaka i tampona
Kako biste izbjegli nakupljanje bakterija u menstrualnoj krvi i mogućnost da prodru do mokraćne cijevi, redovito mijenjajte uloške i tampone.

Tuširanje
Preporučljivo je tuširati se umjesto dugoga kupanja u kadi. Naime, bakterije će se dulje zadržati u toploj stajaćoj vodi i lakše će doći do mokraćovoda ako sjedite ili ležite u toj vodi.

Mokre ležaljke
Kako se ne preporučuje sunčanje u mokrom kupaćem kostimu u ljetnim mjesecima, ne preporučuje se ni ležanje na betonu ili ležaljkama koje su mokre, pogotovo ako su prije vas na njima ležali drugi ljudi.

Redovito na WC
Mokrite redovito i nastojte svaki put potpuno isprazniti mjehur. Ako osjetite blage probleme, primijenite terapiju nekim urološkim čajem ili sokom od brusnica, koji sprečava razvoj bakterija.

Ljekovita krema 

Baza kreme koja pomaže kod urogenitalne infekcije je shea maslac, a unutra se dodaju ulja nevena, lavande i borovice. Djeluje lokalno na upaljen mjehur i bakterije. Ukratko, tanki sloj  kreme lagano utrljajte svake večeri u donji dio trbuha, ističe dr. Krajina Pokupec.

Bakterije ne vole limun i kiselo voće

U slučaju urinoinfekcije u čaj ili vodu dodajte malo limunova soka jer bakterije ne vole kiselo i neće preživjeti u kiseloj sredini urina, koja mora biti pH 5-6, savjetuje dr. Ksenija Krajina Pokupec. Limunov sok možete dodati i u salate, a dobro je jesti i ostalo kiselo voće jer time pojačavate terapiju. Osim voća, preporučuju se juhe od rajčice, kiseli kupus, kiseli krastavci i cikla.

Čajna mješavina odličan diuretik

Za izbacivanje bakterija iz mokraćnog mjehura vrlo je korisna čajna mješavina koju možete napraviti od koprive, zlatnice te maslačka ili breze, uzimajući jednak omjer navedenih biljaka, kaže liječnica obiteljske medicine i fitoaromaterapeutkinja dr. Ksenija Krajina Pokupec. Te biljke djeluju diuretski i tjeraju nas na mokrenje te tako pojačavaju rad bubrega.

Pomaže i parna kupka

Kod jačih bolova ili nemogućnosti mokrenja zbog bolova, skuhajte čaj od kamilice i intimno područje naparite na tom čaju otprilike 10 do 15 minuta. Tople pare opustit će spazam mišića, smiriti bolove i olakšati mokrenje.

Preuzeto sa: 24sata.hr