Vrijesak kao lijek i medonosna biljka!

Vrijesak je biljka koju opisujemo kao grm niskog rasta, koji dostigne visinu od nekih 30 do 60 centimetara.

Vrijesak zauzima često veće površine na vrištinama, suhim livadama i pašnjacima, na obodima borovih šuma i u šumama.

Dolazi uglavnom na ispranim zemljištima vrlo siromašnim vapnom. Na mnogobrojnim ograncima biljke rastu vrlo sitni i uski listići, koji su na stabljici složeni kao crijepovi na krovovima kuća.

Vrijesak cvate od sedmog, pa sve do devetog mjeseca sitnim zvonastim cvjetićima blijedo crvene boje. Sabiru se cvjetovi (Flores Ericae) tako da se uklone sa cvjetnih grančica, nakon čega se u tankom sloju osuše u hladu na prozračnom mjestu.


Samim sabiranjem cvijeta, kako smo opisali, ne može se nikada dobiti čisti cvijet. Uvijek se prilikom sabiranja u sabranoj drogi nađe kao nepoželjna primjesa dobar dio listića i izlomljenih grančica. Pošto se sabire samo cvijet koji se kasnije kao droga stavlja u promet, potrebno je prije pakiranja droge, sadržaj dobro i pažljivo očistiti od grančica i listova.

To pročišćavanje najbolje se obavlja rešetanjem.

Vrijesak je cijenjena ljekovita biljka

U narodnoj medicini vrijesak se upotrebljava kod bolesti bubrega i mjehura, te kašlja i reume jer pospješuje izlučivanje znoja i mokraće.

Med od vrijeska je jako cijenjen – Med od vrijeska je tamnožute boje, slabog mirisa i specifičnog okusa. Kristalizacija meda od vrijeska traje 2-3 mjeseca. Preporučuje se korištenje med od vrijeska kod reumatskih oboljenja, bolesti mokraćnih putova i bolesti bubrega. Najbolje je med konzumirati rastopljen u toplom čaju od kamilice i šipka.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com