Zašto ne biste smjeli pripremati hranu u aluminijskoj foliji

Opasnosti skrivene u alu-foliji

Aluminijska folija se u komercijalnoj upotrebi nalazi od početka 20. stoljeća. Prvo je bila korištena za zamatanje namirnica u rinfuzi, slatkiša i guma za žvakanje. Kasnije se počela upotrebljavati u kulinarstvu, posebno za pečenje i prženje hrane. Mnogi smatraju da je kuhanje u alu-foliji brzo i učinkovito te da je prikladno za današnji brzi stil života. No, to nije tako. Priprema hrane u aluminijskoj foliji zapravo predstavlja veliku opasnost za zdravlje. Potvrdile su to i mnoge znanstvene studije koje su dovele u vezu pojavu raznih bolesti s povišenom koncentracijom aluminija u organizmu.

Opasnosti kuhanja u aluminijskoj foliji

Znanstveno istraživanje provedeno 2012. godine otkrilo je opasan učinak aluminijske folije u pripremi hrane. Ako pečete, pržite ili na neki drugi način pripremate jelo zamotano u foliju, komadići folije otapaju se i stapaju s vašom hranom, što je izuzetno štetno za zdravlje. Istraživanje je potvrdilo da folija otpušta čestice aluminija u vašu hranu već i kod nižih temperatura.

Taj proces se dodatno pojačava kod pripreme kisele i ljutkaste hrane ili kod onih jela koja se rade na visokim temperaturama.

Aluminijska folija korištena za kuhanje predstavlja veliku opasnost za zdravlje i postaje sredstvo kojim aluminij ulazi u ljudsko tijelo – kažu autori studije.

Povišene temperature kuhanja uzrokovat će još veće otpuštanje čestica aluminija, a to također ovisi i o pH vrijednosti hrane te o količini upotrebljenih začina i soli.Aluminij se puno lakše odvaja i stapa s namirnicama koje sadrže kiseline - poput limuna ili rajčice. Začini također imaju snažno djelovanje pa ubrzavaju rastapanje folije i curenje aluminijskih čestica u hranu. Zaključak ovog istraživanja je da foliju nikako ne biste smjeli upotrebljavati za kuhanje i pečenje.

Aluminij i zdravlje

Manje količine aluminija (do 40 mg aluminija po kilogramu tjelesne mase dnevno) ljudsko tijelo može preraditi i izlučiti. No, većina ljudi izložena je puno većim koncentracijama koje svakodnevno završe u organizmu. Aluminij se nalazi u kukuruzu, tvrdom siru, soli, začinima, salatama, čaju i drugim namirnicama. Aluminijski sulfat, derivat ovog metala, koristi se u procesu pročišćavanja vode, kako one tekuće tako i flaširane.

Prisutan je u dezodoransima, a sve više se koristi i u proizvodnji posuđa za kuhanje, u obliku premaza za tave i zdjele. Zamijenio je bakar i mjed koji su se nekad upotrebljavali za posuđe, a razlog je jednostavan – aluminij je jeftiniji.

Znanstvenici godinama proučavaju štetne utjecaje visokih koncentracija aluminija za ljudsko zdravlje. Povišena koncentracija aluminija zapažena je kod bolesnika od Alzheimerove bolesti.

Znanstvenici su proučili velik broj slučajeva i u svojoj studiji zaključili da je Alzheimer “nova” bolest, koja se razvila zbog promjene životnih uvjeta koje je donijela industrijalizacija. Ti uvjeti uključuju povećanu prisutnost aluminija u svakodnevnom životu.

Aluminij donosi i druge opasnosti za zdravlje. Tako je jedna studija dovela u vezu pojavu osteoporoze i bolesti bubrega s visokom koncentracijom aluminija, dok su drugi znanstvenici otkrili da preveliko izlaganje ovom metalu usporava razvoj moždanih stanica.

Zaštitite vašu hranu od aluminija

S obzirom na sve navedene rizike, važno je voditi brigu i zaštititi se od povišene koncentracije aluminija u organizmu. Tave i posuđe čija je površina vremenom oksidirala, stvorili su zaštitni sloj koji sprečava otpuštanje aluminija u hranu. Problem nastaje onda kada ih čistite i ribate. Tada s njih skidate taj zaštitni sloj, pa štetne čestice puno lakše dolaze u vašu hranu. To se vrlo jednostavno može spriječiti.

Novo aluminijsko posuđe prije upotrebe napunite vodom. Vodu nekoliko puta prokuhajte, sve dok posuđe ne postane mat, odnosno bez sjaja. Tako stvarate prirodni oksidacijski zaštitni sloj koji sprečava otpuštanje aluminija u hranu. Iako bi posuđe izgledalo ljepše da je novo i sjajno, ova mat površina puno je bolja za vašu hranu i zdravlje. S druge strane, korištenje aluminijske folije u kulinarstvu je potpuno neprihvatljivo.

Folija je namijenjena za jednokratnu upotrebu i kod nje ne možete stvoriti zaštitni sloj kao kod posuđa. Istraživanja su pokazala da je otpuštanje čestica iz aluminijske folije za vrijeme pečenja hrane tako naglašeno da je znatno iznad dozvoljenih granica. Zato alu-foliju potpuno treba izbaciti iz kuhinje jer predstavlja velik rizik za zdravlje. Umjesto nje za pečenje se preporučuje upotreba zdravog posuđa - staklenih, glinenih ili emajliranih posuda koje su otporne na visoke temperature.

Foliju biste trebali oprezno koristiti čak i za čuvanje sirove hrane jer pojedine namirnice, prvenstveno kiselog i ljutkastog okusa, vremenom također nagrizaju aluminij.

Preuzeto sa: alternativa-za-vas.com