Osam znakova koji otkrivaju da niste zdravi!

Ljudsko tijelo predstavlja nevjerovatnu biološku 'mašinu' o kojoj redovno treba voditi računa. 

Upravo zbog toga, vrlo je važno da obratite pažnju na to šta vam govori vaš organizam.

Prema medicinskim stručnjacima, ovo je osam znakova koje ne smijete da ignorišete, a koji govore da niste zdravi koliko mislite.

1. Sijeda kosa prije 40. godine
Sijede vlasi prirodna su pojava koja često zavisi od genetike. Ali ako imate više od 50 posto sijede kose već u 30. godini života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može da bude znak dijabetesa.

2. Beonjače
Kao što im samo ime kaže, uvijek bi trebalo da budu bijele. Osim u slučaju neispavanosti ili prehlade, ovaj dio oka može da otkrije i neke opasne promjene u vašem organizmu. Žuta beonjača može da ukazuje na žuticu, probleme s jetrom i žuči. Crvena može da bude znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

3. Ispucale usne
Neprijatne pukotine na usnama najčešće nastaju zbog promjene temperature i vjetra. Ali pukotine koje se često pojavljuju na završecima usnama i unutrašnje ranice mogu da budu znak manjka vitamina B i cinka. Ako pucanje postane učestala pojava, uzrok može da bude gljivična infekcija.


4. Otok na vratu
Ako ste primijetili da vam vrat izgleda otečeno, što prije potražite savjet ljekara. Otok na prednjem dijelu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnom žlijezdom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina starosti.

5. Gubitak obrva
Obrve vremenom postaju rjeđe, što je normalna pojava, ali nagli gubitak dlačica može da bude znak problema sa štitnom žlijezdom, hipertireoze - preaktivne štitne žlijezde ili hipotireoze - smanjenog rada štitne žlijezde.

6. Crveni dlanovi
Užareni i crveni dlanovi mogu da budu posljedica dermatitisa, ekcema ili alergijske reakcije na metale, lijekove, određenu hranu ili piće. Ali, isto tako, ovakva promjena može da bude znak otežanog rada i bolesti jetre.

7. Hladna stopala  
Stopala su dio tijela koji je najudaljeniji od srca, i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Rejnaudova bolest predstavlja autoimunu bolest koja uzrokuje stezanje krvnih sudova u dijelovima tijela poput prstiju na nogama i rukama, nosu i ušima, zbog čega oni postaju hladni, blijedi pa čak i trnu.

8. Crveni obrazi
Iako su nagle promjene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života i mogu da budu prouzrokovane hormonskim promjenama, promjenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu da upućuju i na rozaceu - hroničnu kožnu bolest koja pogađa pretežno žene, a čiji je uzrok nepoznat.

Preuzeto sa: zdravlje.avaz.ba