Čaj od anisa liječi nadutost, ali i bronhitis, pomaže kod astme!

Na glasu je i kao afrodizijak. Inače, sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije uporabe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci, čije razine opadaju duljim izlaganjem zraku.

Iako nisu srodne biljke, anis (Pimpinella anisum) i zvjezdasti anis (Illicum verum) imaju slična svojstva. Za to je zaslužan kemijski spoj anetol, koji se pojavljuje u obje biljke te im daje karakterističnu aromu i ljekovitost. Anis se već stoljećima rabi za olakšavanje probave, dojenačkih kolika, napuhnutosti, podrigivanja i plinova u trbuhu.

Zbog sposobnosti olakšavanja grčeva smatra se da može olakšati i menstrualne bolove. Također povećava izlučivanje sokova u crijevima pa time potiče rad probavnog sustava. Pospješuje iskašljavanje te je vrlo pogodan za liječenje bronhitisa, a liječnici biljem katkad ga rabe i protiv astme.


Sjemenke anisa u narodnoj se medicini stoljećima rabe za olakšavanje porođaja, poticanje stvaranja majčina mlijeka te za reguliranje mjesečnice. Mljevene anisove sjemenke miješale su se s ribanom mrkvom kad bi se u djece pojavile gliste. Sjemenke anisa treba zdrobiti neposredno prije uporabe kako bi se oslobodili hranjivi sastojci, čije razine opadaju duljim izlaganjem zraku.

Također je na glasu kao afrodizijak koji djeluje i na muškarce i na žene. Od anisa se proizvode alkoholna pića kao što su grčki ouzo i francuski pernod. Također se često rabi za začinjanje kruha, kolača i slastica. Eterično ulje anisa ima antibakterijska, antigljivična i insekticidna svojstva.

U vanjskoj uporabi nerazrijeđeno se ulje upotrebljava protiv ušiju, a kao mast za liječenje svraba. Zvjezdasti anis također posjeduje estrogenski učinak, dakle izaziva mjesečnicu, olakšava porođaj i potiče izlučivanje majčina mlijeka. Tu se biljku također smatra afrodizijakom, a baš kao i anis, čest je sastojak lijekova protiv kašlja i bronhitisa.

Japanski i indijski znanstvenici otkrili su da zvjezdasti anis učinkovito djeluje protiv različitih vrsta bakterija i gljivica, pa može biti blagotvoran u borbi protiv infekcija. Za pripremu čaja žličicu zdrobljenih sjemenki anisa stavite u šalicu kipuće vode (za djecu samo pola žličice anisa).

Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta pa procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. Anis se može kuhati i u mlijeku. Čaj se pije od dva do tri puta na dan, nakon jela.

Preuzeto sa: 24sata.hr