'Hrana bez glutena nije zdrava alternativa kako mnogi vjeruju'!

Iako prehrana u kojoj je izbjegava gluten postaje sve popularnija kod ljudi koji nemaju celijakiju, posebno među poznatim i slavnim ženama, liječnici savjetuju - oprez! 

Na Sveučilištu u Hertfordshireu u Velikoj Britaniji proučili su 1724 prehrambenih proizvoda koji se prodaju u supermarketima, a svrstali su ih u deset kategorija -  smeđi kruh, bijeli kruh, bijelo brašno, integralno brašno, žitarice za doručak, tjestenina od cjelovitog zrna, klasična tjestenina, pizze, krekeri i keksi.

Otkrili su da, na primjer, kruh bez glutena sadrži dvostruko više masti od klasičnog. Također, hrana bez glutena sadrži i više soli te šećera od hrane s glutenom, a manje vlakana i proteina. Uz to je i puno skuplja.

Iako prehrana u kojoj je izbjegava gluten postaje sve popularnija, posebno nakon što su neke slavne žene, poput Gwyneth Paltrow, Victorie Beckham i Miley Cyrus, izjavile da su obožavateljice ovakve vrste prehrane, liječnici savjetuju oprez.


Kažu da bi hrana bez glutena trebala biti rezervirana za ljude kojima je dijagnosticirana celijakija - poremećaj kod kojeg tijelo ne podnosi gluten, bjelančevinu koja se nalazi u žitaricama. U takvim slučajevima tijelo stvara antitijela koja napadaju njegove molekule. Rezultat je teško oštećenje sluznice tankog crijeva i otežana apsorpcija hrane.

Istraživači sa spomenutog sveučilišta napominju kako hrana bez glutena nije zdravija varijanta kako mnogi vjeruju.

- Otkrili smo da namirnice bez glutena ne nude prehrambene prednosti u odnosu na regularnu hranu, tako da nisu zdravija alternativa za ljude kojima prehrana bez glutena nije potrebna - objasnila je dr. Rosalind Fallaize.

Preuzeto sa: 24sata.hr