Izgled hrane govori za koji dio tijela je dobra - obratite pažnju!

Hrana koja dolazi isključivo iz prirode često nalikuje na određene dijelove našeg tijela. Prema starim vjerovanjima upravo oblik otkriva za što je posebno dobra i ljekovita!

12 vrsti hrane koja svojim oblikom pokazuje za koji dio tijela je dobra i na koji način djeluje:

1. Grejp - dojke
Grejp, naranča i ostali agrumi iznutra podsjećaju na ženske mliječne žlijezde u grudima, a pomažu cirkuliranju limfe kroz dojke. Grejp sadrži limonoid za koji je otkriveno kako štiti od raka.

2. Orah - mozak
Orasi su od davnina poznati kao hrana za mozak. Dobar su izvor omega-3 kiselina i imaju više antioksidansa, folne kiseline (vitamina B9) i vitamine E od ostalih orašastih plodova.

3. Mrkva - oči
Nakon što prerežete mrkvu, možete vidjeti kako njezina unutrašnjost nalikuje oku, preciznije zjenici. Beta-karoten iz mrkve (koji joj daje narančastu boju) pomaže u održavanju zdravog vida, štiti od makularne degeneracije (degeneracije žute pjege) i razvoja katarakte (sive mrene).

4. Celer - kosti
Lišće celera podsjeća na kosti, a celer sadrži silicij koji je dio onoga što kostima daje čvrstoću. I jedan detalj - kosti sadrže 23 posto natrija, a jednak postotak nalazi se i u celeru.


5. Rajčica - srce
Prerežete li rajčicu vidjet ćete kako podsjeća na presjek srca - ima "klijetke i pretklijetke". Ona ima više likopena od drugog voća a to je odlična hrana za srce i krv. Likopen dokazano smanjuje rizik od srčanih bolesti. Rajčica ima i puno C vitamina što je, također, važno za zdravlje srca.

6. Gljiva - uho
Presjek gljive nalikuje na uho, a one su prepune vitamina D koji je nužan za sprječavanje gubitka sluha. Zato, ne želite li nositi slušni aparat, jedite gljive.

7. Avokado - maternica
Oblikom podsjeća na maternicu i grlić maternice, a istraživanja su pokazala kako doprinosi ravnoteži hormona u tijelu i sprječavanja raka grlića maternice. Upravo koliko treba djetetu da se razvije u maternici - devet mjeseci, toliko je potrebno avokadu da iz cvijeta postane plod.

8. Đumbir - želudac
Stoljećima se koristi kao lijek za želudac, a dokazano i pomaže probavi. Također, njegov glavni sastojak - gingerol odličan je u borbi protiv mučnine i povraćanja.

9. Grožđe - pluća
Grožđe nalikuje alveolama u plućima koje omogućavaju prolazak kisika u krvotok. Prehrana bogata grožđem pomaže u borbi protiv raka pluća. Njegove sjemenke sadrže kemikaliju proanthocyanidin koja smanjuje jačinu napadaja kod astme uzrokovane alergijom.

10. Slatki krumpir - gušterača
Ova vrsta krumpira pomaže gušterači tako što stabilizira razinu šećera u krvi. Uz to, bogat je vitaminom B6 koji usporava rast raka gušterače.

11. Grah - bubrezi
Za grah kažu da liječi bubrege i pomaže njihovom normalnom radu. Kada pogledate grah, on zaista ima oblik bubrega.

12. Smokva - testisi
Sjemenke u smokvi podsjećaju na spermije, a dokazano je da smokve povećavaju pokretljivost spermija što direktno utječe na plodnost muškaraca.

Preuzeto sa: 24sata.hr