Od previše brige samo možete oboliti!

Znamo već i sami da od previše brige lako možemo da obolimo. Što to znači, i kako briga djeluje na naše fizičko stanje?

Australski naučnici došli su do zaključka da od pretjerane brige ljudi lakše obole. Institut za istraživanje Garvan u Sydneyu otkrio je da se pod stresom oslobađa hormon neuropeptid Y (NPY) koji može da oslabi imunitet i omogući razvoj prehlade, gripe, pa čak i depresije. Ovo su konkretni dokazi teorije, što nam daje za pravo da povežemo stanje stalne brige sa zdravstvenim stanjem osobe.

Naučnici s instituta Garvan, Fabienne Mackay i Herbert Herzog, objavili su svoja otkrića u Časopisu eksperimentalne medicine (Journal of Exprimental Medicine). Oni su rekli da je njihov rad dokazao vezu između mozga i imunog sistema i da će to pomoći u razumijevanju međusobnog djelovanja stresa i bolesti izazvanih stresom.


“Tijekom stresnih razdoblja živci oslobađaju velike količine neuropeptida Y koji ulazi u krvotok gdje sprječava normalno funkcioniranje stanica imunog sistema”, rekla je Mackay za australsku agenciju AAP. Budući da lijekovi za sprječavanje posljedica stresa još dugo neće biti pronađeni, nastavila je Mackay, važno je shvatiti koliko je stres loš za organizam i boriti se protiv njega.

Najbolji način uklanjanja stresa je da reorganiziramo svoj život i počnemo se baviti jogom ili nekim drugim tehnikama opuštanja, savjetuje Mackay.

U ljudskoj prirodni je da bude zabrinut, ali nikako nije dobro da smo stalno u nekim lošim mislima i pod stresom. Dobro bi bilo da pronađemo dnevne aktivnosti koje nas mogu lišiti takvih negativnih misli, i na trenutak okrenuti naše razmišljanje ka pozitivnom.

Tjelovježba, šetnja, ili druženje su najbolji načini za takvo nešto. Pokrenite se malo, otputujte ili jednostavno izađite van. Ostavite brigu za sobom, zaboravite na negativne misli, jer ima jako puno onih pozitivnih, koje nam ne štete zdravlju.

Preuzeto sa: kakolijeciti.com