Ako otežano dišete, imate osip ili gubite svijest - hitno doktoru!

Nacionalni centar za influencu izdao je upozorenje kako izbjeći gripu te kako ublažiti simptome ako ju već imate. Najbitnije je izbjegavati kontakt s zaraženima, ako je ikako moguće... 

Upute za postupanje tijekom epidemije gripe:

1. Izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju temperaturu, kašlju ili kišu. Ako možete tj. ako baš ne morate, nemojte u sezoni gripe ići na mjesta gdje se okuplja puno ljudi u zatvorenim prostorima (aerodromi, zrakoplovi, javni prijevoz, kazališta, kina…). Reducirajte vrijeme provedeno na tim mjestima.

2. Izbjegnite pothlađivanje i koristite prikladnu odjeću i obuću prilikom naglih temperaturnih promjena.

3. Prekrijte lice dok kašljete ili kišete po mogućnosti maramicom za jednokratnu upotrebu, a nakon toga operite ruke.

4. Perite ruke sapunom i vodom ili dezinficirajte vlažnim maramicama u skladu s higijenskim preporukama; te rukama ne dodirujte usta i lice.


5. Provjetravajte prostorije te izbjegavajte cigarete, alkohol i slatke proizvode jer oslabljuju imunološki odgovor na infekciju.

6.Redovito, umjereno vježbanje (30 minuta brzog hoda dnevno) i san od barem 7 sati dnevno, jača imunološki sustav i smanjuje vjerojatnost obolijevanja od gripe i drugih infekcija.

7. Ako osjetite simptome bolesti ostanite kod kuće i kontaktirajte liječnika telefonom.

8. Za bolesnu osobu osigurajte poseban prostor na razdaljini od barem jedan metar od ostalih; te prostor provjetravajte. Također, bolesnoj osobi osigurajte jednog njegovatelja i ograničite kontakt s drugim ukućanima.

9. Prema preporuci liječnika u prvih 48 sati od pojave bolesti, moguće je primijeniti protuvirusne lijekove; no imajte na umu da antibiotici ne djeluju na virusne uzročnike infekcija.

10. Ako ne trebate pomoć liječnika, ostanite u krevetu i odmarajte se. Iako vam se čini nemoguće zbog brojnih obveza koje vas čekaju, odmor će vam pomoći u očuvanju energije potrebne za ozdravljenje i spriječit će daljnje komplikacije i širenje zaraze.

Ako imate gripu, ublažavajte simptome i preležite najgore:

1. Pijte dovoljno tekućine. Zbog visoke temperature vaše tijelo troši više tekućine nego što je to uobičajeno. Spriječite dehidraciju uzimanjem najmanje od 6 do 8 čaša vode, sokova i drugih pića bez kofeina.

2. Olakšajte simptome poput vrućice, glavobolje i bolova u mišićima lijekovima s paracetamolom (NE s acetilsalicilnom kiselinom!). Drugi lijekovi koji se mogu kupiti bez recepta (poput pastila za grlo i kapi za nos) mogu pomoći. Prije kupnje savjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Liječenje antibioticima nije učinkovito jer je gripa virusna bolest.

3. Okrijepite tijelo juhom i krekerima, izbjegavajte težu hranu.

4. Kontaktirajte svog liječnika ako se temperatura ne spušta ili se razviju drugi zabrinjavajući simptomi (otežano disanje, poremećaj svijesti, osip, natečeni limfni čvorovi).

5. Obvezno kontaktirajte liječnika ako se sljedeći simptomi pojave za vrijeme gripe:

 • temperatura iznad 40 Celzijevih stupnjeva koja traje duže od tri dana
 • bolno grlo s natečenim limfnim čvorovima na vratu
 • bol i iscjedak u sinusima ili uhu
 • promjene svijesti
 • konvulzije, grčevi
 • kašalj s iskašljajem
 • skraćivanje daha
 • bol u prsištu
 • poremećaji mokrenja
 • stalno povraćanje
 • dijareja
 • neidentificirani osip

Kako razlikovati gripu od prehlade?


Preuzeto sa: 24sata.hr