Vrlo moćni vitamin: Uz zeleno lisnato povrće bolje pamtimo.

Takvo povrće sadrži vitamin E, antioksidans važan za očuvanje zdravlja neurona. Povrće poput blitve, zelene salate, kelja i špinata odlično utječe na kognitivne sposobnosti.

Takozvanu MIND (um) dijetu u posljednje vrijeme sve češće preporučuju američki nutricionisti i dijetetičari. Ona je posebno koncentrirana na hranu koja utječe na bolji rad mozga, očuvanje memorije i kognitivnih sposobnosti. Posebno se pritom koncentrira na prehranu starijih osoba, za koje vitalan mozak znači i veću neovisnost, te kvalitetniju starost.

Jedna od najvažnijih preporuka je uvrštavanje što više zelenog lisnatog povrća u svakodnevni jelovnik. Naime, kako ističu autori MIND dijete, istraživanja pokazuju kako povrće poput blitve, zelene salate, kelja i špinata bolje od drugog povrća utječu na kognitivne sposobnosti. To je stoga, smatraju znanstvenici jer sadrže mnogo više vitamina E koji u organizmu djeluje kao antioksidans, te posebno sudjeluje u održavanju neurona u mozgu.


Nije naodmet ni podatak kako vitamin E djeluje kao afrodizijak. A za što bolju iskoristivost, predlaže se da zeleno povrće uvrstite do dva puta u jelovnik, sirovo ili obrađeno.

Ako imate problema s probavom, povrće možete blenderom pretvoriti u ukusan kašasti sok, koji možete nadopuniti sjemenjem poput lanenog ili chia, za dodatnu energiju. A za bolju apsorpciju vitamina E koristite zdrave masnoće poput maslinovog ulja, koje će uz par kapi limuna biti izvrstan dodatak salati.

-Napravite sok Ako vas, primjerice, kelj napuhuje, možete ga blenderom pretvoriti u kašasti sok koji se lakše probavlja. Dodajte bananu ili šumsko povrće za bolji okus.

-Začinite Sirovo ili kuhano povrće začinite maslinovim uljem koje pospješuje apsopciju vitamina E.

Preuzeto sa: 24sata.hr