Ojačajte imunitet grejpom i usporite rast stanica raka!

Vitamin C štiti DNK stanice, hvata slobodne radikale i tako sprečava nastanak štetnih tvari, a samo jedna jabuka osigurava 10 posto preporučene dnevne doze ovog vitamina.

Prehrana koju čine raznovrsno povrće, voće, cjelovite žitarice i mahunarke može pomoći u smanjivanju rizika za obolijevanje od mnogih vrsta raka, tvrde znanstvenici s američkog Instituta za istraživanje raka.

U laboratorijskim istraživanjima mnogi minerali, vitamini i fitokemikalije pokazuju antikancerogeno djelovanje, no dokazi upućuju na to da je jedino sinergija spojeva u cjelovitoj prehrani učinkovita.

Prema izvješću američkog Instituta za istraživanje raka, višak tjelesne masti povećava rizik od deset vrsta karcinoma (između ostaloga, gušterače, jednjaka, bubrega i prostate), pa se povrće i voće u prehrani preporučuje i zato što nam pomaže da postignemo i održimo zdravu tjelesnu težinu.

Zdravlje na tanjuru

Cjelovite žitarice i grah bogati su prehrambenim vlaknima i sadrže umjerenu dozu kalorija pa su također korisni u kontroli tjelesne težine. Zato znanstvenici preporučuju da najmanje dvije trećine tanjura napunimo povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, a trećinu proteinima životinjskog podrijetla (meso, piletina, riba, jaja, mliječni proizvodi).


Također, objavili su popis namirnica koje, prema mnogim istraživanjima, mogu imati pozitivan učinak u prevenciji raznih vrsta karcinoma, a popis stalno ažuriraju na temelju novih spoznaja.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da vitamin C iz borovnica štiti DNK stanice, hvata slobodne radikale i sprečava nastajanje kancerogenih tvari. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana, koji ima izvrsna antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stijenke krvnih žila elastičnima. Antocijan, pigment topiv u vodi koji borovnici daje lijepu ljubičastu boju, smanjuje rast i potiče samouništenje stanica raka usta, dojke, debelog crijeva i prostate.

Na sličan način djeluje i moćna brokula. Dobar je izvor vitamina C. Tamnozeleno povrće sadrži visok udio vitamina K. Brokula i križonosno povrće (prokulica, cvjetača) odlični su izvori folne kiseline, vitamina B, vlakana i magnezija. Crveni kupus i rotkvice bogati su antocijanom, a ostalo križonosno povrće sadrži i polifenole, koji imaju tešku zadaću borbe protiv slobodnih radikala. Jedna jabuka osigurava najmanje 10 posto preporučene dnevne količine vitamina C i vlakana.

Dijetalna vlakna mogu djelovati na nekoliko načina u smanjivanju rizika od raka, među ostalim i tako da pomažu kontroli tjelesne težine. Dobre bakterije mogu koristiti pektin i veći dio dijetalnih vlakana jabuke za stvaranje spojeva koji štite stanice debelog crijeva od raka. Kora jabuke sadrži trećinu ili više korisnih spojeva.

Brojne studije pokazale su da brusnice smanjuju rizik od raka dojke, debelog crijeva, prostate i pluća te potiču neke druge stanice raka na samouništenje.

Snaga citrusnog voća

Jedna porcija brusnica osigurava najmanje 10 posto preporučene dnevne količine vitamina C i vlakana. Vitamin C štiti DNK stanica te sprečava stvaranje kancerogenih tvari.

Na popisu moćnih namirnica nalazi se i grejp, koji je bogat vitaminom C, a crvene i crne sorte sadrže karotenoide (uključujući likopen i beta-karoten) te dijetalna vlakna.

U laboratorijskim istraživanjima grejp u prahu potiče samouništenje stanica raka debelog crijeva, usta, kože, pluća, dojke i želuca. Laboratorijska istraživanja sugeriraju da spojevi koje sadrži smanjuju upalu i povećavaju udio enzima koji mogu spriječiti djelovanje kancerogenih stanica.

Protiv raka i razvoja štetnih stanica:

1. Uzgojite svoje voće
Nastojte uzgajati vlastitu hranu, bez upotrebe pesticida i drugih kemikalija. Ako ne možete uložiti puno vremena i truda, potrudite se barem da uzgojite vlastitu salatu i kupusnjače, odnosno općenito povrće kako biste imali osnovu zdravog obroka. Vlastiti vrt je važan i zbog kontakta sa zemljom, koja je alkalična i pozitivno nabijena. Zemlja će pomoći da se negativna energija isprazni i dovesti vas u energetski ekvilibrij.

2. Redovito koristiti zaštitu od sunčevih zraka
Izbjegavajte direktno sunce, danas više nema nikakvih nedoumica o tome da to može biti okidač za pojavu raka kože.

3. Izbjegavajte ispušne plinove automobila
Izbjegavajte smog, odnosno boravak u jako prometnim područjima. Pazite da vaši vrtovi nisu preblizu prometnih cesta, udaljite ih barem stotinjak metara od ispušnih plinova automobila.

4. Klor u vodi može biti kancerogen
Izbjegavajte vodu koja je jako klorirana. Klor se koristi za dezinfekciju vode, odnosno za ubijanje mikroorganizama u vodi, no može  biti i kancerogen.

5. Samo ekološki uzgoj
Izbjegavajte meso životinja u čijem su se tovu koristili hormoni. U normalnim uvjetima pilići će u roku od šest mjeseci narasti do težine od približno 1,2 kilograma, dok danas za 2-3 mjeseca imaju 2 kilograma ili više. Ako imate mogućnosti, hranite barem piliće sami, u prirodnom uzgoju.

6. Zaboravite na uživanje u cigareti
Izbjegavajte meso životinja u čijem su se tovu koristili hormoni. U normalnim uvjetima pilići će u roku od šest mjeseci narasti do težine od približno 1,2 kilograma, dok danas za 2-3 mjeseca imaju 2 kilograma ili više. Ako imate mogućnosti, hranite barem piliće sami, u prirodnom uzgoju.

7. Što manje štetnih navika
Izbjegavajte žestoki alkohol, pogotovo kombinaciju pušenja i alkohola, za koju je dokazano da može potaknuti razvoj raka ušne šupljine, jednjaka ili želuca.

Preuzeto sa: 24sata.hr