Kako da uzgajate povrće u kući usred zime?

Ukoliko nemate mnogo mjesta u bašti, naučite najbolje trikove kako da povrće gajite u saksijama. Ovi prijedlozi će vam se sigurno dopasti.

Uz dobre ideje, povrće može da bude ukras lijep poput cvjetnog vrta. A, uz to je jestiv. Na predulazima, balkonima u prizemlju i u dvorištu, možete napraviti svoju malu “džunglu povrća”. Pogledajte najbolje nove ideje kako da povrće u saksijama bude čak bolji ukras od cvijeća.

Saksije i posude su vrlo bitne. Neka budu što veće, poželjno od ukrasnog kamena ili u bojama. Plava, narandžasta i žuta odlično idu uz bosiljak, paradajz, origano, peršun...

Kao i cvijeće i povrće možete gajiti u visećim saksijama. Najbolje su one vrste koje imaju “grmić” ili čije lozice lijepo padaju. Uparite, recimo, paradajz i bosiljak. Divno će izgledati zajedno.


Otkrijte kako da probudite svoju kreativnost. Pronađite načine kako da od starih stvari napravite zanimljive saksijice. To mogu biti čak i stare kutije od vina, kolica, dječije igračke, pa i stari bicikl.

Povrće možete gajiti i u saksijama na prozoru. Ništa neobično. Zar ne bi bilo zanimljivo da, dok kuvate, sastojke samo uberete iz saksije na kuhinjskom prozoru? Neka vam tu rastu žalfija, peršun, timijan.

Napravite od pruća zanimljive držače za povrće-puzavice. Krastavci i grašak bolje rastu kada imaju “podršku”. Sada ćete u velikoj saksiji imati mjesta da pored, recimo, kastavaca, posadite kelj ili patlidžan.

Ostavite uvijek malo mjesta u saksijama za ukrase. To mogu biti igračke leptiri ili ptičice, pa čak i lažni pčelinjaci.

Preuzeto sa: nezavisne.com