Nestabilna težina uzrokuje srčani ili moždani udar!

Osobe koje imaju nestabilan krvni pritisak i kod kojih osciluju tjelesna masa, holesterol i šećer izložene su srčanom i moždanom udaru, upozoravaju korejski naučnici.

Za potrebe istraživanja, naučnici su proučili podatke koje je prikupio korejski sistem zdravstvenog osiguranja od 2005. do 2012. godine za više od 6,7 miliona ljudi koji do tada nisu imali srčani udar, šećernu bolest, povišen krvni pritisak i holesterol.

Svi su oni u posmatranom periodu imali najmanje tri zdravstvena pregleda, a naučni tim je pratio polovinu njih još najmanje 5,5 godina.

Tokom istraživanja 55.000 osoba je preminulo, više od 22.000 imalo je moždane, a više od 21.000 srčane udare.


U poređenju sa ljudima čija težina, krvni pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi nisu oscilovali, oni sa najvećim oscilacijama imali su 2,3 puta veće izglede da umru tokom istraživanja i više od 40 odsto veće izglede za srčani ili moždani udar.

Naučnici ohrabruju deblje ljude da izgube na težini, ali ih upozoravaju da to ne čine naglo i da ne pokušavaju da rade stalno, jer mršanje i ponovno debljanje može biti opasno.

Dobijanje na težini predstavlja stres za organizam, što može povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

Cilj nije održavanje viška kilograma, već normalne težine tokom cijelog života, poručuju naučnici u radu objavljenom u časopisu "Cirkulejšn" /Circulation/.

Izvor: nezavisne.com