Nokti na stopalima mogu da vam kažu koliko ste zdravi!

Svako malo bismo trebali da dobro pogledamo prste na nogama, a naročito nokte. Da nešto nije u redu sa našim zdravljem, telo može da nam pokaže na mnogo čudan način, a jedan od njih i pomoću izgleda noktiju na stopalima.

Možda i u šali kažete kako vam stopala ne izgledaju lepo, posebno ako ste zavisnik od kros fita ili imate modrice od vašeg maratonskog trčanja. Manje privlačan izgled noktiju na nogama može da bude posledica skrivenog zdravstvenog problema.

- Zdravi nokti imaju bazni deo koji je roze boje sa jakom nokatnom pločom koja nije zadebljana već tanka, rekla je doktorka Dana Kanuso.

Evo šta boja noktiju zapravo znači i šta trebate da uradite ako oni počnu da izgledaju čudno.

nokti - zdravlje

Ako su vaši nokti ljubičaste boje
Ukoliko primetite ovakvu boju na noktima možda je u pitanju hematom ili modrica. Usled pucanja krvnog suda ispod nokta dolazi do tamnjenja nokta, a to se dešava usled traume nokta kao što je ispuštanje nekog teškog predmeta na isti ili ozbiljnijeg nagnječenja. Imate dve opcije: ili da ne radite ništa i da pustite da zdrav nokat izraste (što može da traje i par meseci) ili da odete kod lekara koji će vam ukloniti nokat kada postane bolan usled pritiska na oštećeni deo. Ljubičasti nokti takođe mogu da budu i znak problema sa cirkulacijom što dovodi do toga da nokti ne dobijaju dovoljno kiseonika.

Ako su vaši nokti žuti i braon
Ovde je možda u pitanju problem sa respiratornim sistemom ili limfnim sistemom, mada se javljaju i kod komplikacija sa dijabetesom ili mnogo češćim uzročnikom - gljivicama na noktima. Kada su u pitanju gljivice, nokat može da postane tanak i lomljiv. To se dešava kada mikroskopske bakterije inficiraju nokat ili nokte. Ovakvi organizmi najčešće žive u mračnim, toplim i vlažnim sredinama. Dešava se kada nosimo patike koje su mokre ili kada nosimo jednu te istu obuću duže vreme. Kada se pojavi najčešće se manifestuje kao upala kože koja je poznata pod nazivom atletsko stopalo, a terapija zavisi od nivoa infekcije pa ćete konsultacijom sa lekarom nakon pregleda znati šta vam je činiti kako biste izlečili stopala.

Beli nokti ili bele fleke po noktima
Leukoničiju, ili bele mrlje i linije po noktima mogu da ukazuju na neka opasna stanja. Mogu da se pojave usle povrede ili jakog pritiska na nokat, ali može da bude i uzrok nedostatka cinka. Ako je do pojave linija došlo zbog povrede, koristite neki vitamin za nokte ako što je biotin i prestanite da radite aktivnosti koje izazivaju dalja oštećenja kao što je trčanje. Ako mislite da ste anemični podvrgnite se analizi krvi i lekar će vam predložiti terapiju.

Crni nokti
Potpuno crni nokti nastaju ako posledica nedostatka vitamina B12, problema sa bubrezima ili jetrom. U većini slučajeva promena boje se dešava kada se dogodi neka povreda. Promena boje se povlači sama od sebe u roku od 6 meseci, ali ukoliko sumnjate na neko od ozbiljnijih stanja obavezno se posavetujte sa lekarom.

Izvor: telegraf.rs