Uznemiravajući VIDEO iz poljske klaonice. Poljaci izvozili meso bolesnih krava u EU. Ne zna se je li Hrvatska uvozila to meso!

Prema tajnim snimkama jedna poljska klaonica je krijumčarila bolesne krave

Pojavile su se tajne snimke koje, kako se čini, pokazuju iznimno bolesne krave koje se krijumčare u poljsku klaonicu te se obrađuju bez ikakve ili gotovo nikakve veterinarske inspekcije. Kako piše The Guardian, time su se pojavili opravdani strahovi od ozbiljnih zdravstvenih rizika u jednoj od glavnih europskih zemlja koje izvoze meso.

Snimke u klaonici u središnjoj poljskoj pokrajini Mazoviji prikazuju toliko bolesne krave da ne mogu stajati, koje užetom odvlače iz kamiona u klaonicu.
Klanje bolesnih krava odvijalo se tijekom noći bez prisutnosti veterinarskih službenika, što je još jedno kršenje osnovnih standarda. Radnici u klaonici uklanjaju dokaze sa životinjskih trupla poput rana i tumora koji ukazuju na bolest.

Ozbiljan zdravstveni rizik

Stručnjaci koji su pogledali snimku rekli su da meso takvih krava predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik te su pozvali poljsku vladu na brzu reakciju te da obavijeste sve ostale europske države.

Prema posljednjim službenim podacima, Poljska je 2017. godine izvezla junetine u vrijednosti više od 1,5 milijardi dolara. Velika Britanija, kao jedno od najvećih poljskih tržišta mesa, kupiloaje oko 64 milijuna dolara govedine.



Uljepšavali meso struganjem trulih dijelova

Potkraj prošle godine u klaonicu su se infiltrirali poljski novinari televizijske emisije Superwizjer. Novinar Patrik Ščepaniak u klaonici je radio gotovo tri tjedna. On je rekao da su zaposlenici sumnjivo meso samo obilježili kao sigurno za ljudsku konzumaciju, bez da su ga poslali na veterinarsku kontrolu.

“Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo i da ga uljepšam. Bilo je užasno, vjerujte. Od smrada trulog mesa samo vam se povraća. Morao sam ga uljepšati tako da bih ga nožem strugao”, rekao je za The Guardian.

Ščepaniak je tijekom tri noćne smjene u klaonici izbrojio 28 krava koje su bile toliko bolesne da nisu mogle stajati. Također je rekao da bi se radnici klaonice hranili govedinom iz klaonice tijekom pauza za jelo. Kako ga ne bi otkrili i sam je jeo to meso, iako je vegetarijanac.