Stvari koje uzrokuju neugodan zadah

Većina ljudi povremeno ima loš zadah iz usta.


Iako se najčešće vjeruje kako je uzrokovan neadekvatnom prehranom, stručnjaci upozoravaju da postoje i neki manje poznati razlozi zašto se javlja. Glavni simptomi uglavnom uključuju neugodan miris koji dolazi iz usne šupljine i mnogim ljudima zna uzrokovati mnoge neugodnosti prilikom interakcije s drugima, pogotovo ako ne znaju koji je tačan razlog toj pojavi te je se nikako ne mogu riješiti.

Bolesti zubnog mesa

Jedan od najčešćih razloga pojave neugodnog zadaha zapravo su bolesti desni. Naime, nedovoljna i neredovna higijena zubi doprinosi neugodnim mirisima te nakupljanju bakterija u ustima. Ako se nakon jela zubi ne četkaju kako treba i ne čiste zubnim koncem, hrana ostaje u prostorima između zubi, ali i na jeziku.

Na tim se ostacima hrane u vrlo kratkom vremenu skupljaju bakterije i tu se razmnožavaju, rezultirajući truljenjem hrane, kvarenjem zubi i, na kraju, lošim zadahom. Stomatolozi upozoravaju kako je upravo neugodan zadah iz usta jedno od upozorenja da bi pojedinac mogao imati problema s desnima, a posebno nakupljanjem kamenca. Potrebno je na vrijeme reagovati kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice kao što su upala i povlačenje zubnog mesa.

Akutne upale disajnog sistema

Zadah iz usta može biti znak i ozbiljne akutne upale u dišnom sustavu. Naime, takva su stanja kao, naprimjer, streptokokna upala, mononukleoza, druge vrste angina, upala dušnika ili pluća, kronične upale sinusa s neugodnim slijevanjem sluzi niz grlo, hronični bronhitis i apsces pluća povezana s karakterističnim zadahom koji nipošto ne bi smjeli ignorisati.

Iako je neke od tih bolesti nemoguće u potpunosti izliječiti, redovnom higijenom usne šupljine i uzimanjem potrebne prepisane terapije neugodnosti s lošim zadahom mogu se izbjeći ili barem svesti na minimum.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe