Najbolji način za borbu protiv prehlade i gripe med i bijeli luk

Jako je bitno da konstantno radimo na jačanju našeg imuniteta.


Moćna konbinacija meda i bijelog luka mnogima se pokazala kako izuzetno korisna kada je zdravlje i očuvanje imuniteta u pitanju.

Kako djeluje?

Na prvom mjestu bijeli luk snižava krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga ovo začinsko povrće ima antibiotsko dejstvo, pa se često koristi za suzbijanje prehlade i gripa, kao i preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem bijelog luka jača se imunitet i prozvodnja antitela u organizmu. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i krvnog udara, ističu ljekari, piše Mondo.rs.

Med sadrži dosta vitamina i preko 37 mineralnih materija, među kojima su kalijum, kalcijum, magnezijum, cink… Svaki med, ukoliko je prirodan i pravi, jeste ljekovit, nije bitno od koje biljke je nastao. Pomaže kod kašlja, problema sa bronhijama i respiratornim tegobama…

Sastojci:

500 g meda

7 limunova

7 čenova bijelog luka

300 g oraha

250 g proklijale pšenice

Priprema:

Proklijalu pšenicu izblendirajte, pa joj dodajte orahe, bijeli luk i cijela tri limuna sa korom. Od preostalih limunova iscijedite sok koji ćete dodati u ovu mješavinu. Zatim u sve to dodajte med i izmiješajte da se svi sastojci sjedine.

Ovu mješavinu čuvajte u staklenoj tegli ili posudi, u frižideru, i konzumirajte je tek nakon što odstoji tri do četiri dana.

Kada je ovaj prirodni lijek spreman za upotrebu, uzimajte kašičicu ili dvije pola sata prije svakog obroka.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.

Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja

Preuzeto sa hayat.ba


Objavi komentar

0 Primjedbe