Higijenske navike zbog kojih se možete razboljeti

Briga o zdravlju i o higijeni će njegovati i psihičko zdravlje, samo se prisjetite koliko ste opušteni nakon tople mirisne kupke ili kako se osjećate nakon što uklonite šminku s lica... No jeste li znali da neke od higijenskih navika mogu biti i loše za zdravlje?


Pranje ruku

Dr. Majk Bol (Mike Bohl), lični trener i direktor medicinskog centra, navodi kako postoje neke higijenske navike zbog kojih se možete i razboljeti. 

Ne perete ruke  - Nadamo se da ne mislite kako pranje ruku i nije tako važna stvar, a ako preskačete tu naviku, na najboljem ste putu da se razbolite, a da toga niste niti svjesni, smatra dr. Bol. 

- Koža djeluje kao dobra barijera protiv zaraznih bolesti, ali isto tako virusi i bakterije mogu puno lakše uči u organizam kroz sluznicu koja se nalazi u nosu, ustima ili na očima. Pa ako niste oprali ruke ali ste dirali lice, možete lako bakterije i viruse unijeti u organizam – kaže dr. Bol.

Ne perete cijelo tijelo kada se tuširate - Čišćenje cijelog tijela kada se tuširate ili kupate je velika stvar pri izbjegavanju bolesti. Dr. Bol pojašnjava kako to uključuje i područje pazuha, ispod grudi, vrata...  Svi pregibi na koži mogu biti vlažni i tako savršen dom bakterijama. Ako ih sve ne očistite kako treba, infekcija se upravo na njima može razviti. 

Korištenje konca

Ne koristite zubni konac - Zube je važno prati, a šanse su da vas stomatolog mora upozoravati da ih morate čistiti i koncem su velike. Dok četkanje čisti veći dio zubne površine i odstranjuje nakupine bakterija, dlačice četke ne mogu doprijeti do svakog skrivenog kutka zuba ili između njih. Zato je važno koristiti zubni konac. 

Ne pretjerujte s pranjem lica 

Lice je potrebno umiti i nakon buđenja, a posebno nakon što ste cijeli dan na licu imali šminku. Umivanjem se osim nečistoća rješavamo i viška ulja, ali se niti s umivanjem ne treba pretjerivati. 

Čak i ako lice perete tri puta u danu, može doći do komplikacija. Ako lice čistite uz pomoć sredstava koja sadrže hemikalije više puta u danu, možete kožu lišiti prirodnih ulja koja služe i kao prirodna barijera, pa tako koži nanijeti više štete nego koristi. 

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe