Kora mandarine dobra za zdravlje

Veoma je poznato da su mandarine bogat izvor vitamina, antioksidanata i drugih korisnih supstanci. Mandarina ne ne sadrži teške metale i radionuklide koji mogu da se akumuliraju u zemljištu.


Baš je to i jedan od glavnih razloga zašto nikada ne bi trebalo da bacite koru ovog voća! Stručnjaci su naveli nekoliko recepata koji su se ispostavili kao vrlo korisni kod određenih tegoba.

Ruska doktorica Irina Volkova kaže da se u medicini najčešće koristi osušena kora i to za pripremu „ljekovitih“ čajeva.

Ona poboljšava varenje, podstiče apetit i generalno jača organizam. Eterična ulja, fitoncidi i flavonoidi pomažu u liječenju bolesti bronhopulmonalnog Sistema – objasnila je doktorica i otkrila tri recepta sa korom mandarine i kod kojih tegoba pomažu:

Nadimanje – osušenu koru mandarina sameljite u mlinu za kafu i dodajte u svježi sir, kašu i druga jela, 1 kašičicu po obroku.

Bronhitis – 2 kašike sjeckane, suhe kore sipajte u 1,5 šolju ključale vode. Kuhajte na laganoj vatri 5 minuta, pa poklopite i ostavite tako da odstoji sat vremena,. Nakon toga procijedite. Uzimajte pola šolje zagrijanog čaja 2-3 puta dnevno, pola sata prije jela.

Suh kašalj – za lakše iskašljavanje sekrete nakupljenog u grlu, uzmite 2 kašike usitnjene kore i pomiješajte sa 1 čašom rakije. Ostavite sedam dana na tamnom mjestu, pa procijedite. Uzimajte 20 kapi tinkture u čaši vode 3 puta dnevno prije obroka.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe