Da li previše vode može negativno da utiče na zdravlje

 Svi naučnici se slažu da je voda za piće najbolja svakodnevna navika koju možete steći.Međutim, da li je moguće prekoračiti potrebnu količinu koja je potrebna vašem tijelu i predozirati se vodom?

Svi naučnici se slažu da je voda za piće najbolja svakodnevna navika koju možete steći. Međutim, da li je moguće prekoračiti potrebnu količinu koja je potrebna vašem tijelu i predozirati se vodom?

Prema različitim istraživanjima, konzumiranje prevelike količine vode može dovesti do hiponatremije, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Sve do sada, preporučena količina vode bila je između osam i deset čaša na dnevnom nivou, ali je jedna od novijih studija to opovrgla. Svakako, prekomjerno konzumiranje vode može postati očigledno kroz simptomatologiju, od trenutka kada vam bubrezi oslabe, jer ne mogu da izbace višak vode, što rezultira smanjenjem natrijuma u organizmu.

Na šta treba da pazimo, ako sumnjamo da nešto nije u redu i da je to zbog prekomjernog unosa vode u organizam?

Kao što je gore pomenuto, pijenje previše vode dovodi do hiponatremije, niskog nivoa natrijuma u tijelu, što se manifestuje kroz mučninu, povraćanje, bolove u stomaku i umor.

Grčevi mišića su takođe mogući simptom, jer previše vode smanjuje nivo elektrolita u tijelu.

Ponovljene posjete toaletu su takođe pokazatelj da pijete previše vode, što, sa druge strane, onemogućava našem tijelu da apsorbuje tečnost.

Iako glavobolja može biti znak dehidracije, istina je i suprotno. Kako izvještava Klinika Mejo, glavobolja je takođe jedan od simptoma hiponatremije, prenosi Magazin Novosti.

Usljed velike količine vode vaši bubrezi naporno rade da filtriraju višak, a to može izazvati reakciju vaših hormona, ostavljajući vaše tijelo umornim.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe