Kako pomoći djetetu da se riješi kašlja

Nijedan roditelj ne voli čuti kašalj kod svoje djece.U nama uvijek postoji strah da je taj kašalj simptom bronhitisa, laringitisa ili čak upale pluća.

Najčešće se ipak radi o simptomu koji prati većinu bezopasnih virusnih infekcija dišnog sistema. Kod manje djece je uobičajeno i do nekoliko infekcija dišnog sistema u sezoni jesen/zima izazvanih raznim virusima. Istraživanja pokazuju da je kašalj peti najčešći simptom zbog kojeg posjećujemo liječnika.

No, kako pomoći djetetu ako do kašlja dođe, a on uprkos svim nastojanjima i lijekovima uporno ne prolazi? Prvo, najvažnije je znati što nikako ne smijemo učiniti. Ako vaše dijete kašlje, nemojte ni slučajno posezati za sredstvima za suzbijanje kašlja.

Sirupi protiv kašlja imaju više štete nego koristi

Sredstva za suzbijanje kašlja ne pomažu, nego zapravo mogu biti vrlo štetna. Oni čine neku djecu hiperaktivnom, izazivaju vrtoglavicu i nemir prije spavanja. Isto tako, sredstva za suzbijanje kašlja posebno su nesigurna za djecu mlađe dobi, odnosno za sve one koji imaju manje od četiri godine – objašnjava pedijatrica Catherine Tom-Revzon.

Ali samo zato što svom djetetu ne možete ponuditi sredstvo za suzbijanje kašlja, ne znači da ne možete učiniti ništa drugo da mu pomognete. Pokušajte isprobati neke od sljedećih prirodnih kućnih lijekova za kašalj.

Med

Istraživanja su pokazala da je med odličan prirodni lijek za ublažavanje kašlja bez obzira na to o kojoj se vrsti kašlja radilo. Ipak, pedijatri upozoravaju da je med bolje izbjegavati kod djece mlađe od godinu dana.

Med se može primijeniti jednokratno, i to bi bilo najbolje prije spavanja. Dajte pola čajne kašike djetetu u dobi od jedne do pet godina te jednu kašikicu djeci u dobi od šest do 11 godina. Ako vaše dijete ne želi direktno uzeti med, možete mu ga dati u toploj vodi, čaju ili mlijeku.

Pileća supa

Pileća supica daleko je više od starog narodnog lijeka. Istraživanja pokazuju da ima mnoga protuupalne osobine koje mogu umiriti upalu grla, a djeluju i pri ublažavanju začepljenog nosića kod djece. S obzirom na to da su upravo kašalj i grlobolja često izazvani curenjem iz nosa, supa pomaže da bi se disajni putevi pročistili, a kašalj zaustavio.

Topli napitci

Topli napitci čine izvrstan prirodni lijek za kašalj kod male djece jer razrjeđuju sluz, što olakšava iskašljavanje. Osim toga, topla tekućina umiruje suho grlo i drži vašeg mališana hidratiziranim. Iako se čini kao sasvim razumna stvar, naučnici su se tek nedavno zainteresovali za razumijevanje kako ovaj fenomen zapravo funkcioniše.

Istraživači na Univerzitetu u Cardiffu otkrili su kako su topli napitci posebno učinkoviti u ublažavanju simptoma prehlade i gripe. U svom istraživanju zabilježili su da topli napitci ublažavaju simptome curenja iz nosa, kašlja, kihanja, grlobolje i umora.

Osvježivač zraka

Suhi zrak u prostorijama koje se griju vrlo je čest u jesenskim i zimskim mjesecima, a dodatno isušuje već ionako nadraženo grlo kod djece. Stoga se preporučuje korištenje ovlaživača zraka u dječjoj sobi, ali i redovno prozračivanje prostorije u kojoj dijete boravi.

Spavanje na povišenom

Ako vaše dijete muči kašalj koji je posebno izražen tokom noćnih sati, sigurno ga ometa u spavanju. Upravo zbog toga doktori preporučuju da dijete spava na povišenom kako se sluz iz nosa ne bi slijevala u grlo, a zatim i u pluća. Podignite glavu djeteta noću – to će otvoriti njegove disajne puteve kako se sluz nakupljena u zadnjem dijelu grla ne bi dalje slijevala, savjetuju pedijatri.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe