Vitamin A: Zašto je važan za tijelo i koje su nuspojave ako ga imate – previše?

Vitamin A je važan nutrijent koji je topljiv u mastima, odnosno u uljima, a u organizmu igra važnu ulogu. Vitamin A dolazi u dva oblika, kao retionid (retinol) koji se nalazi u životinjskim proizvodima i kao beta-karoten koji dolazi iz biljaka.


Najviše vitamina A ima u jetri, mlijeku, mliječnim proizvodima, maslacu, žumanjku i ribi, ali i u brojnom voću i povrću. Nedostatak vitamina A uzrokuje noćno sljepilo, a nedostaci se mogu primijetiti po promjenama na koži.

Iako ima mnoge prednosti, ako se uzima u obliku suplementa, može ga se unijeti i u prevelikoj količini u organizam i tada izaziva trenutne promjene, ali i neke trajnije. Potrebno ih je na vrijeme primijetiti te reagirati.

Zašto je dobar vitamin A?

Vitamin A je važan za mnoge funkcije u tijelu, tako je važan za vid, pogotovo za noćni vid. Osobe kojima nedostaje vitamina A navečer će vidjeti slabije jer im se oko ne može naviknuti na tamu.

Osim toga, ovaj vitamin je bitan za normalnu funkciju imunološkog sustava i organa. Uključen je i u proizvodnju i funkcioniranje bijelih krvnih stanica koje uklanjaju bakterije iz krvotoka. S druge strane, osobe kojima nedostaje vitamina A će biti podložnije infekcijama i sporije će se oporavljati jednom kada se razbole. Ovaj vitamin igra važnu ulogu za zdravlje kostiju.

Vitamin A, kada se uzima u preporučenim količinama pomaže i u trudnoći da se fetus razvija kako treba. Osim toga, vitamin A se može koristiti i kao sastojak krema u obliku retinola pri čemu je dobar za kožu i za akne. Ipak, retinol može uzrokovati osjetljivost kože na svijetlost pa ga je najbolje koristiti navečer.

Dakle, vitamin A je dobar za:

– vid, posebno za noćni

– normalno funkcioniranje imunološkog sustava

– zdravlje kosti

– razvoj fetusa

– tretiranje akni

Nedostatak vitamina A

Kao što je navedeno, nedostatak ovog vitamina može uzrokovati razne probleme.

Osim toga, dugoročno može utjecati i na probavu, pojavu autoimune bolesti celijakije, Crohnove bolesti ili cistične fibroze.

Ipak, nedostatak vitamina A je rijedak u zapadnim zemljama, s obzirom na veliki izbor voća, povrća, mesa i ribe te raznolike prehrane.

Ima li uzimanje vitamina A nuspojave?

Uzimanje vitamina A u prevelikim količinama može imati razne nuspojave za organizam koje će se prvo vidjeti na koži ili u probavi. Preporučene dnevne doze za muškarce su 900 mcg (mikrograma), za žene 700 mcg, a za djecu i adolescente između 300 i 600 mcg.

Vitamin A se taloži u tijelu i kod prekoračenja dnevnih doza može biti opasan.

Simptomi koji se mogu javiti su vrtoglavica, glavobolja, bol u kostima, mučnina i povraćanje, suha koža, promjena boje kože, guljenje kože na dlanovima ruku ili tabanima, suha usta ili nos, osjetljivost na svijetlost.

Ovi simptomi će prestati čim se prestane s uzimanjem suplemenata vitamina A ili se krene konzumirati manje hrane koja sadrži vitamin A.

Ako se vitamin A uzima s nekim drugim lijekovima kao što su lijekovi za rak, kontracepcijske pilule ili pak lijekovi za razrjeđivanje krvi može isto doći do neželjene reakcije. Osobe koje konzumiraju puno alkohola ili imaju bolesti jetre ili bubrega ne smiju uzimati vitamin A u obliku suplementa bez prethodne konzultacije s liječnikom.

Hrana bogata vitaminom A

Vitamin A se nalazi u različitoj hrani kao što su meso, riba, mlijeko i mliječni proizvodi ili jaja.

Jednako tako se nalazi i u jetri, gušćoj jetrenoj pašteti, kozjem siru, maslacu, u povrću kao što su: batat, kelj, mrkva, svježa slatka crvena paprika, špinat, brokula, rajčica, u voću: grožđe, mango, lubenica, papaja, nektarine, mandarine, a nalazi se i u žitaricama.

Kako bi se bolje apsorbirao u tijelu, uz njega je najbolje jesti dodatnu masnoću kao što je ulje u salati. Osobe koje jedu voće i povrće u normalnim količinama i jedu raznoliko, neće imati problema s nedostatkom ovog vitamina.

Zaključak

Vitamin A je vrlo važan za brojne tjelesne funkcije, a dolazi u dva oblika. Nalazi se u većini voća i povrća, kao i u mesu i ribi, a važno ga je uzeti uz neku masnoću kako bi se bolje apsorbirao. Problemi se mogu javiti kod nedostatka vitamina A, ali i kod pretjeranog uzimanja vitamina A. Važno je na vrijeme prepoznati da se nešto događa i potražiti pomoć liječnika.

Preuzeto sa n1info.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe