ČETIRI RAZLOGA DA SVAKI DAN JEDETE KOKICE

Kada kažemo kokice, prva asocijacija nam je gledanje filma u kinu ili na nekom udobnom kauču u kućnoj atmosferi.


Ta grickalica je jedna od omiljenih baš u ovim prilikama, a malo je poznato da ona nije samo ukusna, već i dobra za naše zdravlje.

Naime, kokice spadaju u izuzetno zdrave namirnice koje mogu da pomognu u reguliranju probave, da smanje probleme kod PMS-a, povoljno utječu na mogućnost začeća, ali i na smanjenje nivoa stresa.

Sve su ovo razlozi zbog kojih je poželjno konzumirati kokice svaki dan, ali ipak vodite računa o tome koje kokice kupujete i kako ih pripremate.

Problemi s probavom

Ukoliko imate problem s probavom, preporuka je da vam svakodnevna užina budu kokice. Ali imajte na umu da bi trebalo da jedete kokice koje nisu spremljene s puterom u mikrovalnoj pećnici.

Kokice koje pravite na klasičan način, u šerpi na šporetu, daleko su zdravije od svih drugih. One imaju manje od 100 kalorija u jednoj porciji, a bogate su vlaknima koje povoljno utječu na peristaltiku crijeva.

Za razliku od njih, kokice koje se kupuju u kesicama i spremaju u mikrovalnoj, kao i one koje se služe u kinu, imaju mnogo masti, pa mogu čak da budu i štetne po probavu.

Mogu da smanje stres

Kokice su hrana koja je bogata ugljikohidratima. Ovo može dovesti do povećanja nivoa serotonina i može pomoći da se osjetite bolje raspoloženim.

Kako psiholozi kažu, grickanje kokica smanjuje stres, a neki čak preporučuju da ih jedete kineskim štapićima kako biste se bolje zabavili, a i još više eliminirali stres.

Mogu povećati mogućnost za brže začeće

Naučnici sugeriraju da grickanje kokica može da pomogne u povećanju sposobnosti začeća tako što je kod muškaraca direktno povezano s poboljšanjem protoka krvi kroz organizam.

Uz sve to, kokice sadrže hranjivu materiju koja se zove arginin, a koja dobro utječe na plodnost kod oba spola.

Utječu na smanjenje tegoba PMS-a

Vrijeme pred menstrualni ciklus kod mnogih žena obilježeno je razdražljivošću i osjećajem tjeskobe. Dobra vijest je da bi kokice mogle da budu ono što će utjecati da ovi neprijatni simptomi nestanu.

Kokice, također, daju energiju i zasitne su, tako da nećete osjećati glad, koja je jedan od simptoma ovog perioda mjeseca kod mnogih žena, piše “Bright Side”.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe