Evo zašto ne trebate spremati krevet čim ustanete

Često se kaže da ujutro, nakon buđenja, odmah treba da pospremimo krevet i da je to jedna od pozitvnih navika koje imaju vrijedni ljudi.


Međutim, sudeći prema rezultatima posljednjeg istraživanja, to i nije baš tako.

Posteljinu bi, nakon spavanja, trebalo da otkrijemo otprilike sat vremena kako bi toplina, koju je napravilo tijelo, nestala i da se pritom smanji broj grinja, koje su se prethodno nakupile tokom spavanja.

- Ako pospremite krevet odmah ujutro zarobićete grinje koje su se skupile preko noći. Ovi mikroskopski predatori, manji od milimetra, hrane se ljudskom kožom i žive u vlažnim okruženjima. Kad noću spavamo, tijela nam postaju topla i znojava i takva postaju mete za ove napasti. Oni potom ostavljaju izlučevine koje mogu izazvati alergije i astmu. Zato ako nastavite da raspremate krevet odmah čim ustanete, ostavićete svu tu vlagu i omogućiti lijep dom milionima grinja - objasnio je dr. Karan Rajan, a objavio je portal Nezavisne novine.

Dodaje da je bolje da se ostavi barem nakratko nepospremljen. 

- Otvorite prozor ili vrata, kako bi vazduh cirkulisao i da do njega možda može doprijeti sunčevi zraci. Tako će grinje dehidrirati i uginuti - istakao je.

Takođe, preporučuje se i dubinsko čišćenje dušeka barem jednom godišnje.

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe