Da li je sok od narandže stvarno zdrav koliko mislimo?

Piće za koje većina misli da je zdravo zapravo sadrži 36 grama šećera po čaši, što je otprilike isto kao tri veće krofne.


Prirodan je i bogat vitaminom C i šta onda može da ne bude u redu sa sokom od narandže? Zapravo, ovaj sok koji često pijemo pun je šećera, što nikako nije dobro za one koji brinu o kilaži, pišu na sajtu eatthis.

Koliko đus ima šećera

Flašica đusa od oko 340 ml ima 33 grama šećera, što je otprilike ista količina kao u tri krofne. I zato, ako se suzdržavate od preslatkih krofni sa šećernom glazurom, razmislite da li treba isto da uradite i sa đusom.

Pritom, šećer u ovom soku je uglavnom fruktoza, prost šećer kog ima u voću i koji se lako apsorbuje u tijelu, a povezuje se sa salom na stomaku.

Naime, studije povezuju veliku konzumaciju fruktoze sa opasnim salom oko stomaka, ali i sa insulinskom rezistencijom. Jedno skorije istraživanje upozorava i na opasnost od previše unošenja fruktoze, jer može da vodi ka metaboličkom sindormu.

Voće svakako treba jesti

Ipak, to nikako ne znači da voće ne treba jesti jer ima fruktoze. Ono je bogato antioksidantima koji se bore protiv opasnih slobodnih radikala, ima dosta vlakana, vitamina i minerala. Dosta voća u ishrani, uprkos fruktozi, garantuje vitkiju liniju i manji rizik od gojaznosti.

Ključna razlika između voća i voćnih sokova

Stručnjaci vjeruju da su ključna veza između voća i mršavljenja – vlakna. Kad jedete cijelu svježu voćku, za razliku od soka od narandže, recimo, dobijate dosta vlakana. Ta vlakna će vas zasititi i u isto vrijeme usporiti varenje voćnog šećera u vašem tijelu, a to je ono što sprječava porast šećera u krvi.

S druge strane, šećeri iz soka nemaju vlakna, te se brzo metabolišu, ne zasite vas, a sve to vodi ka gojenju.

Preuzeto sa n1info.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe