Znate li zašto je dobro jesti klementine?

Želite imati zdrave zube, dobro raspoloženje i zdravu jetru? Jedite klementine, voće o kojemu se malo zna, a zlata je vrijedno.


Sezona je klementina, voća koje mnogi vole, ali nisu ni svjesni koje sve zdravstvene blagodati dobivaju s tim ukusnim plodom. Klementine su mješavina između naranče i mandarina, a postale su posebno popularne u 80-im godinama prošloga stoljeća.

Osim što su vrlo slatke i ukusne, iznimno su i dobre za zdravlje. Evo popisa njihovih blagodati.

Vitamin C

Klementine su bogat izvor vitamina C koji, kako je dokazano, sprečava infekcije respiratornog sustava te pojavu prehlade pa čak i gripe. Posebno se preporučuje konzumiranje ovog finog voća svima koji su pojačano izloženi stresu.

Zdravi zubi

Klementine su izvor kalija, a to znači da sprečavaju nastanak upalnih procesa u usnoj šupljini, posebno zubi. Također, klementine sprečavaju ispadanje zubi. Stoga, ako želite lijepo osmijeh, počastite se ovim voćem.

Osim što su vrlo slatke i ukusne, klementine su i iznimno dobre za zdravlje

Zdrava jetra

Klementine sadržavaju kolin, vitamin B koji pomaže u zdravom funkcioniranju jetre. Nezdrava hrana i alkohol te mnogi drugi štetni čimbenici svakodnevno narušava zdravlje jetre stoga je nužno preventivno djelovati, a klementine u tome mogu pomoći.

Dobro raspoloženje

Folna kiselina je dio obitelji vitamina B, a nalazi se u klementinama. Nedavna istraživanja pokazuju kako je folna kiselina iznimno važna za normalno funkcioniranje mozga. Kao što je poznato, stres pogubno djeluje i na mozak, a da to spriječite, jedite klementine jer ćete biti mirniji i manje depresivni.

Antioksidativna svojstva

Klementine su i vrlo moćan antioksidans. Ulje koje se nalazi u kori klementine, ali i drugih agruma ima snažna antioksidativna i analgetska svojstva. Kora možda nije najfinija za jesti, ali možete je iskoristiti (ako znate da nije špricana pesticidima) u, primjerice, kašastim sokovima ili 'smoothies'.

Preuzeto sa tportal.hr

Objavi komentar

0 Primjedbe