Ova namirnica snižava holesterol

Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu varenja te proizvodnji hormona i vitamina D. Holesterol se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porekla, ali i u našim ćelijama.


Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrijednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalijepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput infarkta, povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.

Način ishrane

Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana sa načinom ishrane.

LDL je tzv. loš holesterol i dozvoljene vrijednosti u krvi su 1,55-4,53 mmol/l HDL je tzv. dobar holesterol i dozvoljene vrijednosti u krvi su 1,03-1,55 mmol/l

Povišene vrijednosti LDL holesterola najvećim dijelom su uzrokovane nepravilnom ishranom i stresom, dok povišen HDL uglavnom je pokazatelj zaštićenosti od kardiovaskularnih bolesti.

Moć soje

Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg holesterola u pitanju. Britanska zdravstvena organizacija ju je ocijenila "savršenom namirnicom" za zdrave krvne sudove. To je soja.

Najnovije provedene studije su pokazale da soja može da smanji nivo lošeg holesterola za tri posto! Možda vam brojka djeluje zanemarivo, ali je to izuzetno značajno za naš organizam.

Naučni časopis „The Journal of Nutrition“ objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja. Naime, unos 25 grama dnevno ove namirnice tokom šest sedmica može da snizi loš holesterol u krvi za tri do četiri posto.

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe