JEDETE LI KASNO NAVEČER? TO JE VRLO LOŠE

Pojesti obrok u tačno određeno vrijeme nije uvijek lako, pogotovo kada nas pritisnu obaveze koje nam to onemogućavaju.


Međutim, važno je voditi računa o tome kada jedemo kako bismo osigurali da naše tijelo ostane što je moguće dulje zdravo. Zapravo, nauka nam i dalje pokazuje da vrijeme obroka može utjecati na naše ciljeve mršavljenja. Posebno jedenje kasno navečer može otežati gubitak težine, donosi Eat This.

Naprimjer, u nedavnoj maloj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, otkriveno je da su oni koji su večerali u 21 sat naspram onih koji su jeli u 18 sati imali viši nivo šećera u krvi sljedećeg jutra, uz manju oksidaciju masti. Druga studija, objavljena u magazinu Nutrients, otkrila je da jedenje kasnije navečer može utjecati na gubitak težine jer sposobnost našeg tijela da sagorijeva kalorije može biti niža noću nego tokom ostatka dana.

Nova je studija također otkrila da jedenje kasnije tokom dana može utjecati na rad našeg metabolizma i hormone gladi. To zauzvrat može rezultirati težim gubitkom kilograma. Naime, stručnjaci su otkrili da kasnije jedenje povećava osjećaj gladi. Istovremeno i smanjuje količinu energije koja se troši dok smo budni. Zapravo, jedenje četiri sata kasnije nego inače utječe na cjelokupan nivo apetita i brzinu sagorijevanja kalorija, kao i na skladištenje masti. Samim time utječe na potencijalni gubitak težine.

Međutim, stručnjaci također naglašavaju kako svaka osoba ima drugačiju brzinu metabolizma pa treba drugačiji dnevni unos kalorija te omjer nutrijenata. Osim pravilnog rasporeda obroka, najbolji način za mršavljenje je jesti uravnoteženu prehranu u redovnim, dosljednim intervalima.

Preuzeto sa hayat.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe