Studija otkrila najgore piće za jetru, nije alkohol

Jetra filtrira štetne materije iz tijela i zato je nužno brinuti za njeno zdravlje. Kad se govori o oštećenju jetre, obično se odmah pomisli na alkohol, ali istraživanje je pokazalo da jetra ima puno više štete od drugog, možda i popularnijeg pića.

Provedena studija

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri.

Zaključak su donijeli zdravstveni stručnjaci s Medicinskog univerziteta Boston, a objavljen je u časopisu ''Clinical Gastroenterology and Hepatology''.

U novoobjavljenom zaključku naučnici ističu da su promatrali učesnike od 2002. prosječne starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto malo više od polovice bile su žene.

Gazirana pića

Volonteri su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre, što pak uzrokuje bolove.

Nealkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanjem zaslađenih pića iz prehrane. Učestalom konzumacijom smatra se sve između jednom i više puta dnevno do jednom i više puta sedmično.

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe