Ljubičica smiruje nerve i ublažava disajne tegobe


Procvjetali su prvi proljećni ljubičasti cvjetovi svima omiljene biljke.

Uberite ljubičicu u čistoj sredini i napravite čaj, sirup ili sirće, prenosi Magično bilje.

Kombinacija meda i ljubičica idealna je za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripa i kao pomoć kod infekcija.

Mirisna ljubičica, (lat. Viola odorata), samonikla je biljka i vijesnik proljeća, koju sa prvim lijepim danima srećemo u vrtu ili u obližnjem parku. Ljubičica cvjeta u martu i aprilu.

Za ljubičicu se još od antičkog doba, zahvaljujući ljekovitim svojstvima, vežu mnoge priče i legende. 

Vijekovima je zbog boje bila izvor nadahnuća – grčki vladari su njenu specifičnu boju koristili kao simbol izvrsnosti i plemenitosti, a hrišćanstvo kao znak pokajanja.

Ljekovita svojstva ljubičice

Zbog protivgljivičnih, protvupalnih i antiseptičkih svojstava, list i cvijet ljubičice hiljadama godina primjenjuju se u narodnoj medicini.

Ljubičica sadrži aktivne materije od kojih su najznačajniji saponini, glikozid iridin, jedinjenja salicilne kiseline, gorke materije, eterično ulje i alkaloid odoratin.

Poznato je da je čaj od ljubičice pouzdana pomoć kod bolesti disajnih organa - pomaže kod akutnog i hroničnog bronhitisa, astme, emfizema, pneumokonioze, infekcija disajnih organa, prehlade i gripa, kašlja i promuklosti.

Još u vrijeme antičke Grčke smatralo se da ljubičica smiruje i da pomaže u liječenju glavobolja i nesanice. To je i naučno potvrđeno, kad je u biljci hemijskom analizom otkrivena salicilne kiselina, jednog od osnovnih sastojaka aspirina koji se koristi i kao analgetik.

Cijela biljka pospješuje znojenje, mokrenje i pražnjenje crijeva, blagotvorno djeluje na kožu, sistem za varenje u urogenitalni trakt.

Odlično je sredstvo za detoksikaciju organizma.

Djelovanje ljubičice

ublažava infekcije

pomaže kod glavobolje i migrene

podstiče detoksikaciju organizma

smanjuje bolove

ublažava teskobu, strah i nesanicu

pomaže kod bolesti disajnih organa

Med s ljubičicama za jači imunitet

Kombinacija meda i ljubičica izvrsna je za jačanje imuniteta, kod prehlade i gripa i kao pomoć kod infekcija.

Prikupite dvije šoljice cvjetova i pomiješajte ih u blenderu s jednom šoljicom meda i svježe iscjeđenim sokom od jednog limuna. Uzimajte dva puta, po jednu kašičicu dnevno. Smjesu prespite u teglu i držite je u frižideru.

Sirće s ljubičicama protiv bolova u zglobovima

Napunite teglu sa što više cvjetova. Dodajte bijelo vinsko sirće i ostavite da se cvjetovi natapaju 2-3 sedmice, uz svakodnevno protresanje.

Procijedite i čuvajte u frižideru.

Natopite sirćetom tkaninu ili vaticu i koristite kao oblog koji ćete staviti na bolno mjesto.

Sirup za olakšavanje bolesti disajnih organa

Pomoć kod simptoma prehlade, astme, bronhitisa, kašlja i upaljenog grla, otvara disajne puteve i pomaže u rastvaranju sluzi. Potrebno je 36 gr suvih listova ljubičice, 1,2 l destilovane vode i oko 3 l meda.

Stavite lišće u posudu od nehrđajućeg čelika ili stakla i prelijte s 1,2 l vode.

Ostavite da odstoji preko noći. Slhedećeg jutra zagrejte do ključanja i ostavite da tiho vri 15 minuta, procijedite.

Izmjerite količinu preostale tečnosti i broj koji se dobili pomnožite s tri - tako ćete znati tačnu količinu meda koju treba da dodate tečnosti u posudi.

Lagano zagrijejte kako bi se med rastopio i smjesom napunite sterilne tegle. Sirup se koristi jednom dnevno, po 1 čajna kašičica. Čuvajte ga na hladnom mestu i potrošite tokom jedne godine.

Jednom otvorenu teglu čuvajte u frižideru.

Ulje od ljubičice za ublažavanje glavobolje i migrene

Kod problema s glavoboljom i migrenom masirajte sljepoočnice uljem. 

Za pripremu potrebna je jedna šaka svježih cvjetova ljubičice i ½ litra maslinovog ulja. Cvjetove ljubičice prelijte maslinovim uljem i ostavite da odstoje pet dana.

Pocijedite i čuvajte u boci od tamnog stakla.

Čaj za smirenje

Narodna medicina čaju od ljubičice pripisuje umirujuće djelovanje. Blagotvorni sastojci ljubičice čine je prikladnim prirodnim sredstvom za pomoć kod nesanice, umora, stresa i glavobolje. Čaj od ljubičice priprema se od cijele biljke.

Za 1 šoljicu čaja potrebno je:

2,5 dcl vode

2 kašičice osušenih i usitnjenih dijelova ljubičice (list, korijen, cvijet)

1 kašika meda

Sušenu ljubičicu prelijte hladnom vodom, stavite na vatru i zagrijte do ključanja. Čaj kuvajte 5 minuta, potom ga procijedite. Ohladite čaj, zasladite ga medom i pijte dok je mlak, po 1 šoljicu, 3 puta dnevno.

Berba i sušenje

Cvjetovi, listovi ili čitava biljka beru se u proljeće, dok se korijen vadi u jesen. Potrebno ju je osušiti u hladu, na prozračnom mjestu.

Preuzeto sa nezavisne.com

Objavi komentar

0 Primjedbe