Plač pozitivno utječe na naše tijelo i um

Za mnoge je plakanje i dalje tabu tema, ali ponekad jednostavno moramo pustiti taj „vodopad“ da učini svoje i zaštiti naše tijelo i um. Dirljivi filmovi, stresni događaji kod kuće ili na poslu, pa čak i dobre vijesti, poput vjenčanja ili dolaska bebe, mogu dovesti do suza, a evo kako plač pozitivno utječe na nas.


Fizički čin

Ljudi su jedina vrsta koja plače zbog emocija, iako naučnici još ne znaju tačno kako je fizički čin plača povezan s našim osjećajima.

- Čini se da plač počinje odmah nakon vrhunca fiziološkog uzbuđenja jer aktivnost simpatikusa počinje opadati, a parasimpatička aktivnost raste, pomažući tijelu da se vrati u homeostazu - rekla je dr. Loren Bilsma (Lauren Bylsma), docentica psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Pitsburgu.

Biološki proces

Suze vlaže oči i održavaju ih zdravim. Biološka funkcija suza je da održava oko vlažnim i štiti ga od pare ili krhotina koje uđu u oko. 

Čini se da su emocionalne suze evoluirale iz ovog osnovnog biološkog procesa u nešto složenije kod ljudi, što se može pojaviti iz čisto emocionalnih, a ne fizičkih razloga. Oni koji gotovo nikada ne plaču mogu čak razviti suho oko, što može izazvati bol, pa čak i dovesti do gubitka vida.

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe