Kako da pobijedite proljetni umor

Umjesto da puni energije i elana, u skladu s prirodom oko nas koja počinje intenzivno bujati i razvijati se, dočekamo proljeće, vrlo često se žalimo na iscrpljenost, bezrazložan umor, osjećaj klonulosti, manjak koncentracije, razdražljivost, bezvoljnost i pospanost tokom dana.


Najčešća vrsta umora

Ukratko, mislimo na neželjeno stanje organizma koje definiramo kao proljetni umor, koji u rano proljeće mnogi osjećaju. Epidemiološke studije pokazuju da je proljetni umor najčešća vrsta umora na koji se ljudi žale. Od njega većinom pate osobe preosjetljive na vremenske promjene zbog smanjene adaptogene sposobnosti organizma, osobito na ciklonalna strujanja s niskim atmosferskim pritiskom i južnim vjetrovima, više žene nego muškarci.

Na opće loše osjećanje žali se više od 20 posto pacijenata koji posjećuju ambulantu opće medicine, a, prema nekim mišljenjima, od proljetnog umora pati gotovo svaka druga osoba. Mnogi se žale na probleme s cirkulacijom, osjećaj nelagode, čestu promjenu raspoloženja, nesanicu, bezvoljnost, slabu učinkovitost na poslu ili sklonost infekcijama uz vidljivo bljedilo kože.

Kako smanjiti neugodne simptome

Sve u svemu, proljetni umor je, čini se, neizbježan i jednostavno ga treba proživjeti. Ipak, neugodni simptomi mogu se smanjiti na najmanju moguću mjeru. Obično se najprije spominje raznovrsna i lagana prehrana, bogata svježim voćem i povrćem, koja bi trebala nadoknaditi manjak vitamina i minerala i ugljikohidratima. Preporučuju se i unos dovoljne količine tekućine, obvezan doručak, jutarnja tjelovježba, tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom, masaža peškirom od periferije prema srcu itd.

Preuzeto sa avaz.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe